Csákvár

2011.04.11. 14:24

Kika Karadi Csákvárról indult

Kika Karadi (Karádi Krisztina) az USA-ban élő magyar származású festőművész Budapesten született 1975-ben, és 1975-84 között Csákváron élt a Dózsa György utca 7 számú házban.

Szmolkáné Bene Ibolya

Jó érzéssel emlékszik vissza a csodaszép Csákváron eltöltött gyermekkorára, amelyben erdőmérnök édesapjának köszönhetően sokat töltött a természetben. Gyakran látogatta a Szanatórium parkját is ahol a fákat csodálta. Kicsi korától kezdve sok időt töltött festészettel, többnyire egyedül. Nyaranta meglátogatta a Szlovákiában élő festőművész nagymamáját, ilyenkor gyakran vele együtt festett.

 

Szülei válása után 1986-ban édesanyjával került az USA-ba, ahol Miamiban a képzőművészeti szakközépiskolában 1993-ban érettségizett, majd Baltimore-ban a „Maryland Institute College of Art 1826” magán főiskolán (ösztöndíjasként) 1997-ben szerzett festő szakon diplomát. Jelenleg New Yorkban él és dolgozik, munkái pedig ismertek USA és Európa szerte. Számtalan egyéni és csoportos kiállítását nyitották meg már a világ több pontján, és saját kiállítóterme is van New Yorkban.

Az utóbbi időszakban készült festményeinek alapját a 30-40-es évek „noir cinema”horror filmjei adták, mint pl: „White Zombie”. - Mikor végig nézem a filmeket a stúdióban, intuitív alapon elkezdek számos fehér hátteret felvinni a vászonra, amit egy fekete réteg követ lehúzva ecsettel. Különböző, absztrakt asszimilációt közvetítenek a képek, egyfajta érzésekkel teli információ hullámokat, melyek azokból a bizonyos forrásokból fakadnak, egy az alak, az anyag és a gyakoriság, rövid világos kódexe útján. A hirtelen folyamat precizitása engedi meg a műveknek az erős fizikai jelenlétét. Úgy gondolom, az eredmény egy igen erős érzelmi élményt közvetít. A bevezetés látszólag a spirituális természet, de valójában egy ultra-fizikális dolog - így szól vallomása művészetéről és munkájáról közönségének.

Legutóbbi nagyszabású kiállításának megnyitója 2011 március 04-én volt Manhattanban, ahol a megnyitón Eric Lewis („ELEW”) játszott, aki 2009-ban B. Obamának is zongorázott már a Fehér Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!