Csákvár

2015.06.23. 16:04

Tolbuhinnak vége - Utcanév változás Csákváron

Csákvár - Nincs többé Tolbuhin utca. Az új elnevezést kapott közterület ma már a kedves-romantikus Pataksor nevet viseli.

S. Töttő Rita

Fjodor Ivanovics Tolbuhin a Vörös Hadsereg parancsnokaként, a második világháború egyik szovjet vezetőjeként írta be magát a történelembe, s mivel Csákvár környékét is elérte s bevette csapataival, így a város történelmébe is. A térképre is felkerült, mégpedig egy utcanév formájában, amely egészen idáig változatlanul maradt.

Egy jogszabály miatt azonban, amely megtiltja, hogy olyan személy nevét viselje egy közterület, aki részt vett bármilyen önkényuralom kialakításában, fenntartásában, Tolbuhinnak mennie kellett.

Több ötlet is felmerült a lakók részéről, mi legyen kedves utcájuk neve: a Geszlerház, a Csíkvarsa és a Hajnal utca mellett azonban győzedelmeskedett a Pataksor név. E kedves-romantikus elnevezés senkinek nem lehet ellenére, már csak azért sem, mert nem a város vezetői, hanem maguk a lakók dönthettek arról, milyen nevet viseljen utcájuk.


A csákvári Tolbuhin utca lakóinál a Pataksor utca lett a befutó. Fotó: Molnár Artúr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!