Váltson állást ebédidőben!

Budapest - Talán meglepő, mégis igaz, hogy az internetes állásportálok után ma már a legtöbben a közösségi oldalakon keresztül jutnak újabb munkalehetőséghez.

Miskei Anita

Persze nem csak a virtuális világban, a hálón keresztül, hanem a való életben, a munkaügyi központonkban is érdemes körülnéznie annak, aki állást keres. A többszörösen megtett regisztráció - azaz az interneten, s a kirendeltségeken - gyorsabban vezethet eredményre.
Ráadásul az interneten fellelhető állások  böngészésére akár   ebédszünetben is időt szakíthatunk. Az internet adta lehetőségek, a korlátlan hely, a gyorsabb módosítás lehetősége helyzetbe hozhatja a jelentkezőket. Szakértők szerint a közösségi portálokon keresgélők, jövőbeli alkalmazottak jó tulajdonságait, céljait könnyebb felfedezni. Láthatóvá válnak kapcsolataik, érdeklődési körük, s motiváltságukra is fény derül. Egy önéletrajz csalódást okozhat, visszavonhatatlan,  azonban az utólag feltöltött képek és információk jobb képet adhatnak a jelentkezőkről.

 
Nagy Ágnes és Kránicz Éva egy közösségi portálon keresztül helyezkedett el. A két fiatal változtatott szemléletén, s az álláskeresés helyett a folyamatos karrierépítésre helyezte a hangsúlyt. Hozzátették, a közösségi portálok ráadásul olyanok, akár a szakmai telefonkönyvek. A régi és újabb kapcsolatokban mindig ott rejlik a lehetőség - mondták. Hozzáfűzték, a kapcsolatépítést azonban nem akkor kell kezdeni, amikor baj van, amikor állásunkat veszítjük. Akkor már  sokszor késő! - hívták fel a figyelmet.  Folyamatos erőfeszítést igényel a kapcsolatok ápolása. Fontos, hogy ismerőseink lássák erősségeinket, előnyös tulajdonságainkat. Egy-egy munkára ugyanis csak az ajánl be minket, aki biztos abban, hogy velünk nem járatja le magát - tette hozzá Ágnes és Éva.
 A munkaközvetítők tapasztalatai szerint ma már egyáltalán nem mindegy, milyen információkat osztunk meg magunkról a közösségi oldalakon. A munkaadók egy része - Németországban például egyharmada - utánanéz a pályázóknak a közösségi oldalakon. Napjainkban Magyarországon is egyre több cég kutakodik a jelöltek után. Aki vállalhatatlannak tűnik egy vállalat számára, vagy nem egyeznek a pályázati és az interneten talált információk, már állásinterjúra sem kap bebocsátást. Ennek az ellenkezője is igaz lehet,  egy megfelelő személyes oldal erősítheti anyagunkat, könnyebben megnyílnak a kapuk.
A legtöbb állást  mérnököknek, műszaki menedzsereknek, informatikusoknak kínálják az interneten. A nagyvállalatok szinte azonnal felszippantják a jól képzett, s legalább egy idegennyelvet is beszélő fiatalokat. De a pénzügy és számvitel területéről is sok üres álláshelyet jeleztek a munkáltatók. Ugyanakkor az értékesítők, belső ellenőrök is könnyen találhatnak állást.

Álláskeresési tippek ide kattintva!

A Fejér Megyei Hírlap Állásportálja ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!