Tisztelgés Szent István emléke előtt

Székesfehérvár - Csütörtökön délután a hagyományokhoz híven közösen tisztelgett Székesfehérvár és Fejér megye önkormányzata Szent István emléke előtt. A Városházán kitüntetéseket adtak át.

Miskei Anita

Vasadi Gusztáv erdélyi fafaragó művész a koronaékszerek fából készült másolatát ajándékozta Fejér Megye Önkormányzatának; az elismerést Balogh Ibolya, a megyei közgyűlés elnöke vette át. Ezzel kezdődött csütörtökön a déli órákban a Szent István napi ünnepség. Vasadi Gusztáv elmondta, az ékszerek mellett egy tekercset is hozott, melyen a Szent Korona története olvasható. Balogh Ibolya úgy fogalmazott: - Ha csak pénzben vagy a tárgyak művészeti, történeti, szakrális értékben mérnénk, az utánzat nem lenne az eredetihez mérhető. De a dolog ennél összetettebb, aki ilyen felszínesen ítél, az rosszul látja a világot! Mert ezeknek a jelképpé vált tárgyaknak a valós értékét nem a fém,a drágakő, a selyemszőttes hímzés adja, hanem azoknak az embereknek a cselekedetei, akiket megidéznek! - tette hozzá. Az ünnepi pillanatok a Megyeháza előtt a Szent István szobornál folytatódtak, ahol a megyei és a városi önkormányzat képviselői, valamint más civil és társadalmi szervezetek képviselői közös megemlékezésen vettek részt.


Kora délután a Városháza kistermében átadták a Lánczos Kornél - Szekfű Gyula és Deák Dénes ösztöndíjakat. Viniczai Tibor megbízott polgármester méltatta a pályázókat, s hangsúlyozta, az ösztöndíjak, melyeket 1992 óta adnak át ,olyannyira fontosak a város számára, hogy azokat a legnehezebb pénzügyi, gazdasági helyzetben is kiosztották. Döbrentey Gyula, a kuratórium elnöke elmondta, idén 66-an pályázták meg az ösztöndíjat, közülük 27-en vehették át. Hozzátette, az ösztöndíj célja, hogy a városban élő alkotók, művészek, kutatók, tudósok a díj hatására nagyobb kedvet kapjanak az értékteremtéshez. Ezúttal nem csak ösztöndíjakat adtak át, hanem a városi díszpolgári címeket, a Székesfehérvárért díjat,a Pro Civitate és a Deák Dénes díjat és ösztöndíjat is kiosztották. A Deák Dénes ösztöndíjban a tavalyihoz hasonlóan az idén is Smohay András részesült, így folytathatja korábban megkezdett kutatómunkáját. A Deák Dénes díjat pedig Farkas Gábor vehette át.



Az ünnepi megemlékezések sora a Nemzeti Emlékhelynél zárult, ahol Balogh Ibolya hangsúlyozta, Szent István öröksége máig ható. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy ma itt ünnepelhetünk együtt, közösen. Vargha Tamás országgyűlési képviselő hozzátette, Szent István tetteire utódai a mai napig emlékeznek, képe mit sem halványult, hiszen Szent István államot alapított, rendet teremtett, s a jó kormányzás alapjait is lefektette - tette hozzá.

 

OLDALTÖRÉS: Lapozzon Székesfehérvár kitüntetettjeinek, ösztöndíjasainak listájához!

 

 

 

Díszpolgári díj

1.         Dr. Ágoston Béla ny. főorvos - posthumus

2.         Kovács Ferenc mesteredző

3.         Schulz István okl. építészmérnök - posthumus

 

Pro Civitate díj

1.         dr. Kuchár Ferenc főorvos

2.         Láng Hugóné Alba Regia Nyugdíjas Egyesület volt vezetője

3.         Pap László ny. tanár - posthumus

4.         Tölgyesi Ferencné igazgató

5.         Ujházi Péter festőművész

 

Székesfehérvárért díj

1.         Gajda Péter tanár

2.         Dr. Juhász Árpád főorvos

3.         Kocsis György

4.         Dr. Lakner József tanár

5.         Mohai Judit tanár

6.         Móder Józsefné igazgató

7.         Dr. Móré Attila vállalkozó

8.         Reé Géza népművelő

9.         VIDEOTON UEFA labdarúgó csapat

10.       Zsohár Melinda újságíró

Tiszteletbeli polgár cím

1.         Kozma Imre atya Máltai Szeretetszolgálat

2.         Stefan Weber építészmérnök (Schwäbisch Gmünd)

3.         Janusz Karpinski nemzetközi kapcsolatok igazgatója (Opole)

Deák Dénes díj

      Dr. Farkas Gábor ny. levéltár igazgató

Lánczos Kornél – Szekfű Gyula ösztöndíjak

1.         Albínó Lamantin Színtársulat

2.         Ásmány Gabriella és Simonyi Cecília

3.         Bakonyi István

4.         dr. Banizs Károly

5.         Bányai Balázs

6.         Bokros Judit

7.         Büki Zsuzsanna

8.         Fenyvesi Máté

9.         dr. Fitz Jenő

10.       Garami Richárd

11.       Dr. Gergely Anna

12.       Hegedűs 2. László

13.       Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Inétzmény

14.       Horváth Lajos

15.       Jónás Attila

16.       Kákics Együttes

17.       Magyar Könyvtárosok Egyesülete

18.       Sohonyai Edit

19.       Szabó Zsófi és Budaházy Árpád

20.       Dr. Szele Bálint

21.       Dr. Székely Andrea

22.       Székely János Jenő 

23.       dr. Szőcs Huba László Phd.

24.       Tóka Ágoston

25.       dr. habil Ujváry Gábor 

26.       Varga Gábor Farkas

27.       Vályi Csilla

 

Deák Dénes Ösztöndíj

Smohay András művészettörténész

OLDALTÖRÉS: Ünnepi állománygyűlés és kitüntetések augusztus 18-án

 

 

 

Ünnepi állománygyűlés és kitüntetések augusztus 18-án

Augusztus 18-án az MH Összhaderőnemi Parancsnokság ünnepi állománygyűlés keretei között emlékezett meg az államalapítás évfordulójáról.

A Himnusz elhangzása után M. Simon Andrea a Honvéd Művészegyüttes Nonprofit Kft. színésze, a rendezvény narrátoraként köszöntötte a prominens vendégeket: dr. Gelencsér József urat, a Közép-Dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal vezetőjét, dr. Varjú Mihály urat, Fejér Megye főjegyzőjét, valamint a meghívott vendégeket és az állományt.

Ezt követően ünnepi beszéd hangzott el Takács Tamás alezredes, az MH Tábori Lelkészi szolgálat katolikus kiemelt vezető tábori lelkészétől, melynek tükrében felelevenedtek a történelmi események.

Majd határoztatok és parancsok ismertetése, valamint az elismerések átadása következett.

Miniszteri kitüntetésekben részesültek:

Babérkoszorúval ékesített szolgálati érdemjel: Papp Mihály okl. mk. ezredes. Szolgálati Érdemjel arany fokozata: Berena Béla alezredes, Horváth Máté alezredes, Hajzer Miklós alezredes. Szolgálati Érdemjel ezüst fokozata: Bárány Zoltán alezredes, Lattenstein János alezredes, Szalai Kálmán alezredes.  Szolgálati Érdemjel bronz fokozata: Topor Ildikó főtörzsőrmester.

I. osztályú Honvédelemért Kitüntető Címet kapott: Péter György Péter közalkalmazott.

Tiszti szolgálati Jel I. fokozatát kapták 30 év szolgálat után: Séllei Ferenc ezredes, Papp Mihály okl. mk. ezredes, Sáfár Albert ezredes, Dr. Papp Gyula ezredes, Atkári Győző alezredes, Böcz Lajos Lóránt alezredes, Csontos Jenő alezredes, Kiss Nándor alezredes, Laboda János alezredes, Myszöglád Attila alezredes, Oláh József mk. alezredes, Peszt Lajos alezredes, Schwab László alezredes, Szabó András alezredes.

Tiszti szolgálati jel II. fokozatát kapták 20 év után: Dr. Kun József alezredes, Radványi Attila alezredes, Sári Szabolcs alezredes, Bán József őrnagy, Horváth Szabolcs őrnagy, Imhof László őrnagy, Rezi Attila őrnagy.

Tiszti szolgálati jel III. fokozatát kapta 10 év után Fekete Krisztián százados.

Tiszthelyettesi szolgálati jel II. fokozatát kapta 20 év után Hauch Szilvia zászlós. Tiszthelyettesi szolgálati jel III. fokozatát kapta 10 év után Fathutgyinov Viktor zászlós. Miniszteri elismerő oklevélben részesült 40 év után dr. Földesi Ferenc közalkalmazott.

Lugosi Tamás, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közművelődési Irodavezetője emléktárgyat vehetett át a Magyar Honvédség és a civil társadalom közötti együttműködés elmélyítése érdekében kifejtett, több évtizedes áldozatos tevékenysége elismeréséül.

A Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztere 2010. 09. 01-jei hatállyal ezredessé léptette elő Bárány Zoltán alezredest.

A HM Honvéd Vezérkar Főnöke 2010. 08. 20-ai hatállyal alezredessé léptette elő Horváth Szabolcs őrnagyot, és Kristóf Zoltán őrnagyot, 2010. 09. 01-jei hatállyal alezredessé léptette elő Kondorné Török Magdolna őrnagyot, és Beöthy Zoltán őrnagyot.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Parancsnoka 2010. 08. 15-ei hatállyal századossá léptette elő Minárovitsné Szép Gabriella főhadnagyot, 2010. 08. 20-ai hatállyal századossá léptette elő Bánvölgyi Tímea főhadnagyot, őrnaggyá léptette elő László Gábor századost, Kreizinger Attila századost, és Szekeres Tibor századost, 2010. 09. 01-jei hatállyal őrnaggyá léptette elő Stricker József századost.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!