THM: határ a csillagos ég?

Budapest - A lakáshitelesek valószínűleg rettegve figyelik tartozásuk mutatóinak alakulását mostanság. Joggal: februárban ismét nőttek a THM-ek.

feol.hu

Februárban a lakáshitelek átlagos teljes hiteldíj mutatói (THM) emelkedtek januárhoz képest - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden.

Februárban összességében csökkent a háztartások új lakáshitel szerződéseinek értéke. A forint lakáshitelek iránti kereslet nem változott, a svájci frank és az euró alapú lakáshitelek új szerződéses állománya csökkent. 
A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél mindhárom pénznem esetén csökkent az új szerződések értéke, és nőttek a THM-ek.
Mind a forint, mind az euró személyi hitelek új szerződéses állománya körülbelül a januári szinten maradt, az euró személyi hitelek esetében csökkent az átlagos THM - áll a jegybank közleményében.
A vállalati hitelek új szerződéseinek értéke mind a forint-, mind az euróhitelek esetén csökkent. Az átlagos kamatok a legtöbb hitelkategória esetén csökkentek, egyedül az 1 millió euró érték feletti forinthitel-szerződéseknél volt növekedés.
Februárban a háztartások által felvett forint, euró és svájci frank lakáscélú hitelek, valamint a szabad-felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatója is emelkedett. Ez a növekedés a forint lakáscélú hiteleknél meghaladta az 1 százalékpontot.
A személyi hiteleknél a forinthitelek hitelköltség mutatója kissé emelkedett, míg az euró és svájci frank személyi hiteleké csökkent. A forint áruhitelek esetében a hitelek költsége csökkent, míg a svájci frank gépjárműhiteleknél emelkedett.
A háztartások esetében az euró és svájci frank új lakáshitel-szerződések értéke tovább csökkent, míg a forinthitel-szerződéseké nem változott. Csökkentek a forint, euró és svájci frank szabad-felhasználású jelzáloghitelek új szerződésértékei is. A forint, euró és svájci frank személyi hitelek szerződései az előző hónaphoz képest lényegében nem változtak, hasonlóképpen a forint áruhitelek szezonális hatásokkal korrigált értéke sem. A svájci frank gépjárműhitelek új
szerződéseinek értéke tovább csökkent.
A nem pénzügyi vállalati hitelek kamatlába az 1 millió euró érték feletti forinthitelek kivételével csökkent.
A nem pénzügyi vállalatok forint- és euróhiteleinek új szerződései a szezonálisan igazított adatok szerint csökkentek.
A betéti oldalon a havi átlagkamatlábak további csökkenése volt megfigyelhető. A háztartások lekötött euróbetétei esetében a kamatlábcsökkenés majdnem elérte az 1 százalékpontot, a
forintbetétek esetében pedig meghaladta a negyed százalékpontot.
Az új háztartási betétszerződések értéke a szezonális hatásokkal korrigálva kismértékben emelkedett mind a forint-, mind az euróbetéteknél, miközben az átlagos betéti kamatok tovább csökkentek.
A vállalati betétek új szerződéses állománya és az átlagos kamatok is csökkentek a januárihoz képest.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!