Szűrőkamion a nőkért Fejérben, hogy megelőzzék az emlőrákot

Székesfehérvár - Együttműködési megállapodást kötött tegnap a Szent György kórház és a MammAlba Kft. az elvégzendő emlőszűrésekre. A megjelenési arányon is változtatni akarnak.

Kovalcsik Katalin

Szerda délelőtt a Fejér megyei Szent György Kórházban együttműködési megállapodást írt alá a   kórház főigazgatója,  Csernavölgyi István és Deák Csaba, a MammAlba Kft. ügyvezetője  a megyében elvégzendő emlőszűrésekről. A dunaújvárosi  kórházban megszűnik ez a fajta szűrővizsgálat, így  szükségessé vált a területi átrendezés, hogy a megye ilyen irányú  lefedettsége biztosított legyen.
- A 2006-ban elkezdett tevékenységünket   még az előző kórházi menedzsmenttel kötött  megállapodás szerint  folytatjuk - mondta Deák Csaba, a MammAlba Kft. ügyvezetője. - Az  eddigi  ellátási területet a megjelenési arányok figyelembe vételével osztottuk újra, valamint annak tükrében szervezzük át a területeket,  hogy Dunaújvárosban megszűnik a szűrőállomás. A  tisztiorvosi szolgálattól is bekapcsolódik egy  orvos  a munkába.



 A mobil szűréseket is a társadalombiztosítás finanszírozza. Ahol eddig a mobil szűrőállomásra hívták be a hölgyeket, ott kiemelkedő volt a páciensek megjelenése. Gyakorlatilag Fejér megye az egyetlen az országban, ahol rendelkezésre áll a mobil szűrőállomás az emlőszűrések  érdekében.  Másutt is működik mobil állomás, de azokban más jellegű szűréseket is végeznek. 
- A  cégünk az úgynevezett DD-csoport tagja, amely nagyon sok egészségügyi  tevékenységet  végez, a megelőzésnek  számos területe van, és jelentős  szerepet játszik a munkánkban - folytatta  Deák Csaba. - Az időben kiszűrt elváltozás a betegek és a szakemberek szempontjából is rendkívül fontos,  ahogy az egészség- és  gazdaságpolitikai szempontokból szintén,  hiszen meg tudnak gyógyulni a betegek. Minden hónapban megkapjuk a listát a tisztiorvosi szolgálat helyi szűrési koordinátorától, tőle  tudjuk meg, kik azok a hölgyek, akiknél letelt a kétéves periódus, ami után ismét be lehet hívni őket szűrésre. A meghívóleveleket már a mi diszpécsereink küldik ki. Az ellenőrzésre behívottak közül 30-35 százalék  jelenik meg, ez országos arány.  Jobb megjelenési  területek a nagyvárosok, ahol 50 százalékos az arány. A magyarázat kézenfekvő,  nem  kell sokat utazniuk a  szűrésre az embereknek.  Nálunk egészen eltérőek az adatok, vannak olyan kisvárosok, falvak, ahol  a meghívott hölgyek   90 százaléka is élt a szűrés lehetőségével. Legutóbb Móron szűrtünk, ott 75-80 százalékos napjaink voltak. Az új elosztás szerint azokat a településeket járjuk be, ahol a hölgyek 50 százaléka vette komolyan a vizsgálatot. Átlagban 50 százalékos a megjelenés a mobil szűréseken az országos 30-35 százalékkal szemben, de  az a  célunk az együttműködéssel, hogy a lehetőségek szerint elérjük  a hatvan százalékot.

Sokan nem tudják, mi lesz a felvételeik sorsa, erről is beszélt a szakember. A mobil szűrőállomáson elkészülnek a felvételek, azokat a cég központjában két orvos, egymástól függetlenül leolvassa, összehasonlítja a régebbi felvételekkel, ha vannak. Ha  elváltozást látnak az orvosok, akkor hívják vissza a pácienst az ultrahangos vizsgálatra, célzott mintavételre.
- A múlt évben  Fejér megyében 35 rosszindulatú elváltozást szűrtünk ki,  ezeket a hölgyeket a kórházba irányítottuk tovább,  gondozásuk ott folyatódott.  Téveszme, hogy a  hivatalos szűrésbe  behívott korcsoport   45-től 65 éves korig  lehet veszélyeztetett.  A saját praxisomban  2000 óta  folytatunk emlődiagnosztikai tevékenységet, sajnos nagyon sok 30  éves, és néha 30 év alatti embernél találtunk  rendkívül agresszív elváltozást. Javaslom mindenkinek, akinek a családjában, a felmenői közt már felütötte a fejét ez a betegség,  éljen a mammográfiás vizsgálat megelőző  lehetőségeivel.

Újítás a betegekért

Csernavölgyi István,  a Szent György kórház főigazgatója  elmondta, hogy a kampány az első állomása több  kezdeményezésüknek. Házon, szakmán belül is hangsúlyozzák a szűrések jelentőségét. Második lépcső a városi, városkörnyéki alapellátó és a kórházi ügyelet integrációja lesz, a harmadik  a kórházi és az alapellátó informatikai hálójának összekötése, aminek a  mechanizmusát már kidolgozták. Szeptemberben vélhetően pozítiv döntés születik a  kezdeményezésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!