Simonyit dicsérték űrhajós társai csillagvárosi sajtótájékoztatójukon

Moszkva/Csillagváros - Jurij Loncsakov orosz és Michael Fincke amerikai űrhajós igazi profinak, teljes értékű kollégának nevezte a magyar származású Charles Simonyit pénteken a Moszkva melletti Csillagvárosban tartott közös sajtóértekezletükön.

feol.hu

Loncsakov, Fincke, valamint Simonyi - az első űrturista, aki kétszer járt a Nemzetközi Űrállomáson -, szerda délelőtt ért földet Kazahsztánban. Ott még úgy emelték őket a székbe, de a pénteki sajtóértekezleten már saját lábukon léptek az újságírók elé, ugyanolyan jókedvűen, mint ahogy megérkeztek.
Elmondták, hogy a legnagyobb rendben hagytak mindent az űrállomáson, amely már kész arra, hogy a következő, májusban induló expedíciótól kezdve hat ember dolgozzon a fedélzeten.
Beszámoltak az apróbb rendellenességekről is: Loncsakov és Fincke elmondta, hogy eleinte "szeszélyeskedett" a vízellátást biztosító berendezés, egyszer földi utasításra, biztonsági okokból át kellett szállni az űrhajóba, mert egy "űrszemét" közeledett, de végül elkerülte az űrállomást, s hogy az első űrsétánál a szerelési feladatot nem sikerült megfelelően megoldani, de másodjára helyrehozták a hibát.

Mindannyian hangsúlyozták, hogy a világűrben nincs politika, az a Földön marad, az űrállomáson együtt kell működni. Ezzel nincs is sok probléma - mondták -, s hozzátették, hogy akik együtt dolgoznak az űrállomáson, amolyan űrtestvérekké válnak, s később is tartják a kapcsolatot. Loncsakov arról beszélt, hogy ismeri "Misa" - Michael Fincke - családját is, és kölcsönös látogatásokat is terveznek. Simonyi ehhez annyit tett hozzá, hogy ő négy legénységgel ismerkedett meg, de szintén biztosnak mondta, hogy szerveznek majd közös partikat.
Charles Simonyi elmondta azt is: első útja tulajdonképpen a felkészülés befejezése volt, s az akkor szerzett tapasztalatok birtokában ezúttal bonyolultabb kísérleteket tudott végezni, jobb minőségű fotókat és videofelvételeket tudott készíteni, és sokkal több rádiókapcsolatot tudott létesíteni a földiekkel. Egyúttal figyelmébe ajánlotta minden érdeklődőnek, hogy az általa készített felvételek megtekinthetők honlapján, amely a www.charlesinspace.com címen található meg.

Kérdésre elmondta: nemrég nősült, s feleségével sok tervük van. A világűr mindig is érdeklődése középpontjában lesz, mint eddig is, de ilyen aktívan már nem vesz majd részt az űrkutatásban. Korábban elmondta: megígérte feleségének, hogy második űrutazása egyben az utolsó lesz. Simonyi angolul válaszolt a kérdésekre, de egyszer-kétszer megszólalt oroszul is.
Fincke - aki végig oroszul beszélt -, jó srácnak, Loncsakov valódi profinak, teljes értékű társnak nevezte Simonyit, aki ezt egy gyors öleléssel köszönte meg parancsnokának.
Fincke, ugyancsak kérdésre, beszámolt arról, hogy már találkozott feleségével és egyéves gyermekükkel. Simonyinak erről nem kellett beszámolnia, ugyanis már a leszálláskor forró csókkal üdvözölte felesége a tévékamerák előtt. Az űrhajósokat ugyanis a hosszabb tartózkodásokra elkísérik családjaik is.
Végül elmondták: a rég kialakult hagyomány szerint az űrhajósok űrutazásuk után szanatóriumi rehabilitáción esnek át. Loncsakov kijelentette, hogy Kiszlovodszkba készül, Simonyi pedig azt mondta, ő Saint Tropez-ba megy. (MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!