Sertésinfluenza: aki tünetmentes, ne szedjen gyógyszert!

Feleslegesen, tünetmentesen senki ne szedjen semmilyen vírusellenes készítményt, mert a tömeges gyógyszerszedés miatt rezisztencia alakulhat ki, így ezek a készítmények akkor nem fognak hatni, amikor valóban szükség lehet rájuk - mondta az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

feol.hu

"Nem kell gyógyszert szedni, Magyarországon nincs jelen a betegség, és nincs e pillanatban sem indok, sem szükség arra, hogy gyógyszereket szedjünk" - közölte Vojnik Mária. Hozzátette: a cseppfertőzéssel terjedő influenza elleni védekezéshez most még elég az, ha az emberek betartják az alapvető higiénés óvintézkedéseket, például a gyakori kézmosást.
Elmondta: a keddtől üzemelő zöld számra több száz hívás érkezett, a kérdések többsége arra vonatkozott, hogy milyen gyógyszert kell szedni. Falus Ferenc országos tiszti főorvos ehhez hozzátette: gyógyszerrel a betegséget megelőzni nem lehet.
Vojnik Mária elmondta: betegség nélkül az orvos nem írhat fel influenza elleni készítményeket. 
Falus Ferenc közölte: jogszabály van erre, hogy nem szabad ilyen gyógyszereket felírni betegség nélkül.
Vojnik Mária közölte: Magyarország nem vezetett be utazási korlátozást, de a minisztérium felhívja a figyelmet, hogy csak az utazzon a közép-amerikai térségbe, akinek mindenképpen muszáj. Ferihegyen jelentkezniük kell a reptéri járványügyi szolgálatnál azoknak az utasoknak, akik az érintett térségből érkeznek, illetve üzemelnek a hőkamerák, amelyek kiszűrik a lázas utasokat.
A nemzeti gyógyszerkészlet nagyságára irányuló újságírói kérdésekre sem Vojnik Mária, sem Falus Ferenc nem kívánt válaszolni. Arra hivatkoztak, hogy törvényt sértenének ezzel, hiszen ezen adatok titkosak, és csak a titokgazda oldhatja fel a titkosítást.
Vojnik Mária azonban annyit elmondott: egyetlen ország sem készletez annyit, amennyi az adott ország lakosságának elég. "A WHO ajánlása szerint az antivirális készítménydepónak a lakosság 15 százalékát kell lefednie. Az antivirális készletek megfelelőek a WHO ajánlásának. Nem darabra, nem dobozra, nagyságrendre azonban igen" - fogalmazott a szakállamtitkár.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!