Ötéves születésnap a Vértesi Natúrparkban

Csákvár - Ünneplés is volt, de még inkább tervezés. Ötödik születésnapját ünnepelte kedden a Vértesi Natúrpark. Az ünnepen 17 település és két megye vezetése vett részt.

J. Mező Éva

Segíteni annak lehet, aki csinál valamit. Aki nem csinál, ahelyett meg lehet tenni, de segíteni nem. Viszló Levente, a Vértesi Natúrparkot üzemeltető Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány elnöke azután mondta ezt, hogy a 17, a Vértesi Natúrpark területén fekvő település polgármestere ismertette terveit. Az ünnepség mottója az együttműködés  elmélyítése volt. Ahogy Viszló Levente fogalmazott: az jelenlévő települések számára biztosítani, hogy  a földrajzi egység társadalmi egység is legyen.


Öt évvel ezelőtt ezen a napon hirdették ki az országban elsőként, hogy létrejött a Vértesi Natúrpark. Sokáig az itt folyó munka szolgáltatta a mintaprogramot. Kevesen ültek az alapító tagok közül most az ünnepi asztalnál, az akkori polgármesterek tette márpedig rendkívül előremutató volt. Elsőként ismerték fel az új lehetőségeket az önkormányzati és természetvédelmi törvényben. Ennek eredményeként írták alá 1993. augusztus 20-án azt a dokumentumot, amely alapja a máig tartó térségi együttműködésnek. Ennek a szerveződésnek a tagja két megye 17 önkormányzatán túl a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Vértesi Zrt. is a Pro Vértes Közalapítvánnyal egyetemben. Kiemelt céljukat,  a természeti értékek megismertetését, valamint az élővilág és a tájvédelmét országos hírű rendezvényeken és az oktatáson keresztül látják el. A polgármesterek a turizmus fellendítéséről szóló terveikhez kértek támogatást, legtöbben   új turista- és kerékpárutak kiépítéséhez, kiadványok megjelentetéséhez. Viszló Levente  régi tervéről beszélt,  a natúrparki iskolaprogram bevezetéséről, amely a természet megismerésén túl életmód- és szemléletformálást adhatna a gyerekeknek. Végül a Geszner-ház előtt az ünneplők gúlát építettek, amely a születésnapra emlékeztet. Minden polgármester saját  településéről hozott hozzá követ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!