Ordító kivitelezési hibák a színházban - ki a felelős?

Székesfehérvár - A színházrekonstrukció során, illetve azóta keletkezett hibák közel hetventételes listáját a csütörtöki sajtóbejáráson szinte pontról-pontra vehették sorra a zsurnaliszták. Volt is mit megmutatni.

Kocsis Noémi

Kétórás sajtótájékoztató ritkán van a Vörösmarty Színházban. Ma délelőtt viszont - első alkalommal - részletesen megmutatták a nagy számú újságírónak, milyen problémák is vannak a teátrumban. Az épületbejárás során pincétől a padlásig, jelmezraktártól a gépházig haladhattunk, közben Vasvári Csaba igazgató, Barabás Emőke, a színházfelújítás hiányosságairól szóló összegzést készítő szakértő, valamint   Széphelyi Emil, a teátrum megbízott tanácsadója folyamatosan mutatták: itt omlik, ott beázik, amott meg éppenséggel hiányzik. Volt mit mutatni, pedig amúgy az ordító műszaki hiányosságokon túl apróságokra felhívni a figyelmet ennyi idő alatt nem is volt mód.

Az üzemeltető csak a maga részéről nyilatkozik, bocsájtotta előre Széphelyi Emil , aki felvázolta: a jelenlegi helyzet visszavezethető oda, hogy a kivitelezés során sok változtatás történt, ezek okairól viszont a beruházó önkormányzat tudna nyilatkozni. Azért pedig, hogy az épületet már a hibák, a jogi-műszaki anomáliák birtokában és tudomásával átvették, két cég, a  budapesti székhelyű Számít Közbeszerzés és Beruházás Lebonyolító Kft. és a fehérvári Peszter kft.-k felelősek, tette hozzá.
Az intézményben a 2005 végi gyertyafényes-mámoros átadás után a jelenig 17 alkalommal történt bejárás. A jelenleg létező 68 tételes hibajegyzék 21 tétele már 2006 elején ismert volt, ezeket tehát azóta ígérgeti kijavítani a kivitelező.
- Utoljára idén július 26-án kerestem a Baucontot ezügyben, a válasz nagyjából az volt, hogy a továbbiakban ne zaklassam őket, ha megígérték, lesz teljesítés is - mondja Széphelyi Emil. (Teljesítés persze azóta sem történt - a szerk.)  Közben kiderült, hogy a cég ellen már két héttel korábban megindult a felszámolás...
A színház ügyében Székesfehérvár jegyzője, Bóka Viktor  egyébként a múlt héten feljelentést tett az ügyészségen, mert a város által megbízott jogász  cégbírósági adatok alapján olyan személyi összefonódásokat talált, melyek alátámasztják azon félelmeket, hogy a hitelezői igény kielégítésére szolgáló vagyont vagy elvonják, vagy már elvonták, és az külföldi offshore cégeken keresztül idegen kezekbe vándorolhatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!