Orbán Viktor és a miniszterek letették az esküt, megalakult az új kormány

FMH - Az Országgyűlés miniszterelnökké választotta szombaton a másodszor kormányt alakító Orbán Viktort, aki letette esküjét. A képviselők egyúttal elfogadták a kormányprogramot. Később a leendő miniszterek is átvették megbízólevelüket és letették az esküt.

MTI

A Ház egy szavazással döntött a programról és a kormányfő megválasztásáról. A képviselők közül 261-en igennel, 107-en nemmel szavaztak, tartózkodás nem volt. Igennel szavazott 225 fideszes, 36 KDNP-s képviselő, nemmel voksolt 54 szocialista, 40 jobbikos és 13 LMP-s képviselő. A szavazástól 18 képviselő maradt távol.
A kormányfő ezt követően a történelmi zászlók előtt letette esküjét, majd a képviselők elénekelték a Himnuszt. Az esküokmány aláírása után Orbán Viktornak gratuláltak a parlamenti pártok elnökei, illetve frakcióvezetői, ezután az új kormányfő a páholyba ment, ahol Sólyom László köztársasági elnökkel is kezet fogott.
A kormányprogram elfogadásához és a miniszterelnök megválasztásához az országgyűlési képviselők több mint felének, azaz 194 képviselőnek, az igen szavazatára volt szükség.
Az Országgyűlés az új miniszterek eskütétele előtt kétórás szünetet tart; eközben az államfő a Sándor-palotában átadja nekik kinevezési okmányukat.
Az ülésen jelen volt az államfő mellett Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és felesége, az új miniszterelnök családja, Bajnai Gordon volt miniszterelnök, korábbi kormányfők, házelnökök és miniszterek, közméltóságok, a történelmi egyházak vezetői, a határon túli magyar szervezetek képviselői, a hazai kisebbségek szervezeteinek képviselői, a diplomáciai képviselet tagjai, valamint az Európai Parlament magyar képviselői.
Az Országgyűlésnek egy hete benyújtott Nemzeti Együttműködés Programja című országgyűlési határozatról összesen tíz órában vitáztak a képviselők a héten.
A 85 oldalas dokumentumnak az előszó mellett három nagy fejezete van: a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata, a Nemzeti Együttműködés Rendszere és a Nemzeti ügyek. Utóbbi öt témára oszlik: a gazdaság talpra állítására, a rendre, az egészségügy megmentésére, a szociális biztonság megteremtésére, valamint a demokratikus normák helyreállítására.
Orbán Viktor a programhoz írt előszavában hangsúlyozza: számára a XXI. században a modern kormányzás mottója úgy hangzik: a győztesnek nem igaza, hanem feladata van; "a győztestől nem azt várjuk, hogy bizonygassa az igazát, hanem azt, hogy tegye a dolgát, teljesítse a feladatát".

A családok megerősítését, a gyermekvállalás elősegítését, az otthonteremtés és lakhatás támogatásának területén a dokumentum fontos célként jelöli meg a fogyatékossággal élők helyzetének javítását, a cigányság körülményeinek jobbítását, társadalmi beilleszkedésük elősegítését, a nyomor enyhítését, az idősek biztonságát.
A program szerint az új kormány nemzeti ügynek tekinti, hogy a leköszönő kormány számoljon el az adófizetők pénzével, az EU-ból érkező támogatásokkal, az állami gazdasági társaságok működésével és pénzügyi támogatásaival. Leszögezi, hogy a szocialisták elszámoltatásának fontos eszköze a társadalmi nyilvánosság.
A kormányprogramban az szerepel, hogy a jelenlegi népegészségügyi helyzet az ország versenyképességét is jelentősen veszélyezteti, ezért kiemelt cél a lakosság egészségi állapotának javítása és a területi különbségek csökkentése. Magyarországon jelenleg GDP-arányosan egy százalékkal, közel 300 milliárd forinttal kevesebb pénz jut az egészségügyre, mint szomszédainál, ezért az új kormányzati ciklus során cél, hogy ez az arány javuljon.
A dokumentum gazdasági fejezete tíz év alatt egymillió új, adózó munkahely megteremtésének ígéretére épül, abban a Fidesz-KDNP-kormány vállalást tesz az adó- és bürokrácia egyszerűsítésre, arra, hogy bevonja a vállalkozásokat a jogszabályalkotásba, és hogy nyugat-európai szintre viszi le a forintkamatokat.
A dokumentum rögzíti, hogy az elmúlt nyolc év kudarcaira, gazdasági és társadalmi versenyképesség hanyatlását előidéző kormányzati politikájára a Fidesz kormányzati válasza a joguralomra, a kiszámíthatóságra, az elszámoltathatóságra, a felelősségre, az írott jogszabályok és az íratlan erkölcsi parancsok mindenkori tiszteletben tartására, a felelősségteljes politizálásra és az emberek iránt érzett felelősségtudatra épül. 
Orbán Viktor szerint az áprilisi országgyűlési választásokon megköttetett az új társadalmi szerződés, a törvényhozás megbízatása pedig az, hogy a következő négy évben alkossa meg az ország új alkotmányát.

Bajnai szobája Orbáné lesz

Orbán Viktor kormányfő a jelenlegi miniszterelnöki szobákat foglalja el a Parlamentben - mondta Szijjártó Péter szombaton az MTI-nek.
A miniszterelnöki szóvivő közölte: az Országház I. kapunál található főemeleti miniszterelnöki szobákba és az ahhoz tartozó termekbe költözik be Orbán Viktor és itt kap szobát Semjén Zsolt leendő miniszterelnök-helyettes is.
Hozzátette: a Varga Mihály leendő államtitkár által vezetett Miniszterelnökség és a szóvivői stáb az épület ugyanebben a szárnyában, a félemeleten foglalja majd el az irodákat.
A főemeleti irodákat használta Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.
Orbán Viktor miniszterelnöki szobája 1994 és 2002 között a VI. kapuhoz közel lévő, főemeleti iroda volt, ez most jelenleg Sólyom László köztársasági használja (az államfő szombaton itt fogadta a kormányfőt). Ezt a tavasszal az Országház felújítatta.

Orbán átadta előterjesztését a miniszterekről

Orbán Viktor szombati kormányfővé választása és eskütétele után aláírta előterjesztését kormánya minisztereiről, és átadta azt Sólyom László államfőnek a Parlamentben.
Nem sokkal dél után érkezett Orbán Viktor az államfő parlamenti dolgozószobájába, ahol átadta Sólyom Lászlónak előterjesztését kormánya minisztereiről.
Az átadásra a miniszterelnököt elkísérte Varga Mihály, a Fidesz alelnöke és Szijjártó Péter, a párt szóvivője is.
Sólyom László a tervek szerint délután egy órakor, a Sándor-palotában adja át a miniszteri kinevezési okiratokat a leendő minisztereknek.
Az alkotmány szerint a kormány a miniszterek kinevezésével alakul meg.
Készítsék elő az alkotmánymódosítást - kérte Orbán

OLDALTÖRÉS: Készítsék elő az alkotmánymódosítást - kérte Orbán

 Készítsék elő az alkotmánymódosítást - kérte Orbán

 Készítsék elő az alkotmánymódosítást - kérte Orbán

 Készítsék elő az alkotmánymódosítást - kérte Orbán

Orbán Viktor szombaton arra kérte a Fidesz és a KDNP parlamenti frakcióját, hogy a jövő héten indítsa el az új alkotmány elkészítésének munkafolyamatát. A Fidesz elnöke a kormányprogram vitájában elhangzottakra válaszolva azt mondta: először meg kell egyezni a legfontosabb célokról, azokat lépésről lépésre kell megközelíteni, és a parlamentben megvitatni. A politikus úgy fogalmazott: "több millió ember vállán állunk".
A hétfőn 47 éves Orbán Viktor a Nemzeti Együttműködés Programja címet viselő kormányprogram zárszavában felidézte, 97 hozzászólás volt a vitában programhoz.
Hangsúlyozta, összességében alig talált a felszólásokban felé áradó rosszindulatot, ártani akaró vagy bántó szándékot, ugyanakkor néhány fontos kérdésben a program vitájában súlyos véleménykülönbségekre derült fény, egyebek közt arról, hogy volt-e forradalom az áprilisi választásokon.
Véleménye szerint akik vitatkoztak azzal, hogy áprilisban a szavazófülkékben forradalom zajlott le, azt mondják, demokráciában nem lehetséges olyan forradalom, amely nem a demokrácia megdöntésére irányul. Közölte: ezt az érvelést az osztályharcra alapuló, hatalomközpontú történelemoktatásnak tudja be, ő azonban egy másik iskolát képvisel, amely szerint ez igenis lehetséges: egy demokráciában lehetséges mély, átható, tartós változás, amely alapjaiban változtatja meg az életet. Egy demokráciában a forradalom csak alkotmányos lehet - összegezte.
Emlékeztetett, hosszú éveken át harcoltak a fennálló politikai és gazdasági rendszer megváltoztatásáért, és ezt mindig alkotmányos eszközökkel tették, amíg végül sikerrel jártak, és megtörtént a "kétharmados forradalom" Magyarországon. Megjegyezte, a nyugati világban senki nem lepődik meg azon, ha valaki a demokrácia keretei közötti forradalomról beszél. Példaként említette az új brit miniszterelnököt.
Azt mondta: ha megvolt a kétharmados forradom, az egy alkotmányos forradalom volt, ezért itt az ideje, hogy megváltoztassák a régi rendszert, és módosítsák az alkotmányt. Orbán Viktor ezzel összefüggésben azt kérte a Fidesz és a KDNP parlamenti frakciójától, hogy a jövő héten indítsa el az új alkotmány elkészítésének munkafolyamatát.
A vitában elhangzott kifogásokra reagálva kifejtette: voltak, akik azt kritizálták, hogy hiányoznak a programból az intézkedések, az iránytű önmagában nem elégséges, hogy kiadjon egy programot, hiányzik a bevételi oldala, számok nélkül nincsenek célok, az eszközöket fel kell sorolni egy kormányprogramban. Orbán Viktor szerint akik ezt kérték, arra tettek javaslatot, hogy "már most folytassuk le a következő négy év legfontosabb vitáit".
A Fidesz elnöke ezzel szemben úgy látja: először meg kell egyezni a legfontosabb célokban, azokat lépésről lépésre meg kell közelíteni, majd a parlamentben meg kell vitatni, erre pedig lesz is mód.
Közölte azt is, reményei szerint a jövő héten a Varga Mihály Fidesz-alelnök vezette gazdasági tényfeltáró bizottságnak legalább a közbülső jelentését megkaphatja a kormány.
Szólt a társadalmi szerződést érintő felvetésekről is, és megerősítette, a választásokkal jött létre a társadalmi szerződés, amelynek alapja a Fidesz és a KDNP választási programja, ezért emelte be a választási programot is a kormányprogramba. Szerinte az elmúlt húsz évet elitpaktumok uralták, és nem társadalmi szerződések. Hozzátette, nem vitatja ugyan, hogy elit megállapodások létre jöhetnek, de ezek kizárólag a választói akarat érvényre juttatását célozhatják, különben szembe fordulnak az emberek akaratával.
Volt olyan vélemény is, amely azért bírálta a programot, mert az nem tartalmazza az ő programjukat - idézte fel. Rámutatott ugyanakkor, hogy a választók ezt a kérdést eldöntötték: ők a Fidesz-KDNP-programra szavaztak, ezért az a kérés, hogy a sajátjuk helyett más programját emeljék be a kormányprogramba, nem tűnik teljesíthetőnek.
A volt kormánypárt soraiból érkező legtöbb bírálattal kapcsolatban - folytatta - azt érezte, valójában nem vele, nem a programmal vitatkoznak, hanem a választókkal. A volt kormányzópárthoz tartozó képviselők méltánytalannak érzik a választók döntését, de a következő választásokig ezzel együtt kell élni - fogalmazott.
A külpolitikát érintő kérdésekre reagálva Orbán Viktor azt mondta: a jó kormányzáshoz nyitott szem, széles kitekintés és magas nemzetközi horizont is kell.
Közölte: a vitában az adott számára okot a bizakodásra, hogy minden frakció talált benne valamit, amit támogatni tud. Ez azt jelenti, hogy a pártszempontok és a pártkeretek fölé magasodó közös pontok igenis létezhetnek a Házban - jelentette ki.
Orbán Viktor azt kérte a képviselőktől, "dolgozzunk együtt, és ne arról vitatkozzunk, hogyan kellene dolgozni".
Szerinte ha a kormányzópárt nemcsak nagynak, hanem erősnek is látszik, az azért van, mert sok, nagyon sok, több millió ember vállán áll. Úgy fogalmazott: "sok millió magyar ember vállán állunk, akiket munkánkkal szerényen és alázattal kell szolgálnunk". "Soli Deo Gloria. Egyedül Istené a dicsőség" - zárta szavait Orbán Viktor.


 

A miniszterek megkapták a kinevezéseket Sólyomtól

Sólyom László köztársasági elnök átadta az új kormány minisztereinek a kinevezési okmányokat szombaton a Sándor-palotában.
Az államfő belügyminiszterré nevezte ki Pintér Sándort, honvédelmi miniszterré Hende Csabát, közigazgatási és igazságügyi miniszterré Navracsics Tibort, külügyminiszterré Martonyi Jánost, nemzetgazdasági miniszterré Matolcsy Györgyöt, nemzeti erőforrás miniszterré Réthelyi Miklóst, nemzeti fejlesztési miniszterré Fellegi Tamást, vidékfejlesztési miniszterré Fazekas Sándort és tárca nélküli miniszterré Semjén Zsoltot.
Az ünnepélyes aktussal felállt az új kormány.
Az eseményen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök.
A kinevezés elején a résztvevők közösen elénekelték a Himnuszt, míg a végén a Szózatot. Miután Orbán Viktor egyenként gratulált a frissen kinevezett minisztereknek, a köztársasági elnök és a miniszterelnök részvételével csoportkép készült az új kormány tagjairól.

OLDALTÖRÉS: Megalakult a rendszerváltás utáni 9. kormány


Megalakult a rendszerváltás utáni 9. kormány

Esküt tettek az Orbán-kormány miniszterei szombaton az Országgyűlésben, majd ellátták kézjegyükkel az esküokmányt.
A másodjára kormányt alakító Orbán Viktor miniszterelnök kabinetjének tagjai: Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, Martonyi János külügyminiszter, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Semjén Zsolt tárca nélküli miniszterként dolgozik a kabinetben.
Az alkotmány szerint a kormány a miniszterek kinevezésével alakult meg, amely mintegy egy órával az esküétel előtt, a Sándor-palotában már megtörtént, amikor Sólyom László köztársasági elnök átadta az új kormány minisztereinek a kinevezési okmányokat.
Orbán Viktor kormányfő az eskütétel előtt egyenként bemutatta a minisztereket. Véleménye szerint olyan kormánytagokra van szüksége az országnak, akik meg tudnak felelni egy új politikai-gazdasági rendszer megalapítása által támasztott követelményeknek, megfelelő kvalitásokkal rendelkeznek, megfelelő jártasságot szereztek, tapasztalt emberek, vezetők, és készen állnak arra, hogy politikai vezetőként viselkedjenek, vagyis döntéseket hozzanak, és a döntéseikért vállalják a felelősséget.
Mint mondta, nem a hagyományos ágazati rendben szervezték meg a leendő magyar kormány munkáját, hanem a politikai vezetés logikája és a leendő politikai vezetők személyes felelősségének elve mentén.

Elsőként Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert mutatta be. Kiemelte, tőle azt várják az emberek, hogy állítsa talpra a magyar gazdaságot. "Azt várjuk mindannyian tőle, hogy Magyarország sereghajtóból ismét éllovassá válhasson" - tette hozzá. 
Martonyi János külügyminiszter kapcsán úgy fogalmazott: tőle azt várják az emberek, hogy irányításával szerezze vissza Magyarország a nemzetközi tekintélyét, vezényelje le a januártól esedékes európai uniós elnökségi munkát, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a közép-európai együttműködés felépülhessen.
Orbán Viktor közölte: Pintér Sándort a Belügyminisztérium vezetésére kérte fel. Tőle azt várja minden magyar választópolgár, hogy állítsa helyre a közrendet és a közbiztonságot. A kormányfő szerint a belügyminiszter esetében a legnehezebb a munka, mert, mint hangsúlyozta, nincs vesztegetni való idő. Ide egy tapasztalt rendőri vezető kell, aki úgy ismeri ezt a területet, mint a saját tenyerét - jelentette ki.
Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kapcsán úgy nyilatkozott: azt várja tőle Magyarország, hogy védje meg a még megmaradt közvagyont. Hozzátette: reményei szerint a miniszter be fogja bizonyítani, hogy az állam lehet jó gazda, és lehetséges az is, hogy az állami fejlesztések gyorsan, korrupció nélkül és hatékonyan bonyolódjanak. Fellegi Tamás az az ember, aki rendelkezik a megfelelő tudományos, politikai és üzleti tapasztalattal. 
A kormányfő elmondta, Réthelyi Miklós vezeti a Nemzeti Erőforrás Minisztériumát. A magyar emberek azt várják a minisztertől, hogy mentse meg az egészségügyet, építse újjá a szociális biztonságot, teremtse meg a jövő kibontakozásának lehetőségét a fiatal nemzedék számára. Réthelyi Miklós a kormány legtapasztaltabb tagja - tette hozzá.
Fazekas Sándor a Vidékfejlesztési Minisztériumot vezeti - mondta Orbán Viktor. Az állampolgárok azt várják tőle, hogy végre legyen valaki, aki a magyar vidéket talpra állítja, és bebizonyítja, hogy a vidék, a falu és a mezőgazdaság nem a múlthoz tartozik. Megjegyezte, Fazekas Sándor 20 éve Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcag polgármestere.
Hende Csaba honvédelmi minisztertől azt várja, hogy megtalálja a honvédség és a honvédelem helyét a XXI. századi nemzetközi együttműködés rendszerében. Mint mondta, vele szemben külön elvárása még az, hogy vessen gátat annak, hogy a honvédség a bűnügyi krónikák folyamatos szereplője legyen.
Orbán Viktor bemutatta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, miniszterelnök-helyettest is, akinek, mint mondta, az lesz a feladata, hogy a szétcsúszóban lévő közigazgatási rendszert újjászervezze. A központi közigazgatás újjászervezése már meg is kezdődött - tette hozzá.
A kormányfő bemutatta Semjén Zsolt tárca nélküli minisztert és miniszterelnök-helyettest is. Orbán Viktor úgy fogalmazott: az új kormány nem koalíciós kormány, hanem egy pártszövetség alkotta kormányzat. Semjén Zsolttól azt várja, hogy képviselje a kereszténydemokrata politikai filozófiát és a keresztény szociális gondolkodásmódot a kormányzati munkában.
Bár támogatóink jelentős része nem hívő keresztény, de ők is keresztény magyar kultúra részei. Szüksége van a kormánynak egy értékrendszerre, egy igazodási pontra, egy horgonyra, hogy ne tévesszen utat, hogy ne tévessze szem elől a dolgok mélyebb értelmét, és ehhez várja Semjén Zsolt segítségét - fogalmazott a kormányfő.
A miniszterek ünnepélyes eskütétele után a Szózattal zárult a parlament ülése, ahol a rendszerváltás utáni kilencedik kormány alakult meg.


Megalakult a rendszerváltás utáni 9. kormány

Esküt tettek az Orbán-kormány miniszterei szombaton az Országgyűlésben, majd ellátták kézjegyükkel az esküokmányt.
A másodjára kormányt alakító Orbán Viktor miniszterelnök kabinetjének tagjai: Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, Martonyi János külügyminiszter, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Semjén Zsolt tárca nélküli miniszterként dolgozik a kabinetben.
Az alkotmány szerint a kormány a miniszterek kinevezésével alakult meg, amely mintegy egy órával az esküétel előtt, a Sándor-palotában már megtörtént, amikor Sólyom László köztársasági elnök átadta az új kormány minisztereinek a kinevezési okmányokat.
Orbán Viktor kormányfő az eskütétel előtt egyenként bemutatta a minisztereket. Véleménye szerint olyan kormánytagokra van szüksége az országnak, akik meg tudnak felelni egy új politikai-gazdasági rendszer megalapítása által támasztott követelményeknek, megfelelő kvalitásokkal rendelkeznek, megfelelő jártasságot szereztek, tapasztalt emberek, vezetők, és készen állnak arra, hogy politikai vezetőként viselkedjenek, vagyis döntéseket hozzanak, és a döntéseikért vállalják a felelősséget.
Mint mondta, nem a hagyományos ágazati rendben szervezték meg a leendő magyar kormány munkáját, hanem a politikai vezetés logikája és a leendő politikai vezetők személyes felelősségének elve mentén.

Elsőként Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert mutatta be. Kiemelte, tőle azt várják az emberek, hogy állítsa talpra a magyar gazdaságot. "Azt várjuk mindannyian tőle, hogy Magyarország sereghajtóból ismét éllovassá válhasson" - tette hozzá. 
Martonyi János külügyminiszter kapcsán úgy fogalmazott: tőle azt várják az emberek, hogy irányításával szerezze vissza Magyarország a nemzetközi tekintélyét, vezényelje le a januártól esedékes európai uniós elnökségi munkát, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a közép-európai együttműködés felépülhessen.
Orbán Viktor közölte: Pintér Sándort a Belügyminisztérium vezetésére kérte fel. Tőle azt várja minden magyar választópolgár, hogy állítsa helyre a közrendet és a közbiztonságot. A kormányfő szerint a belügyminiszter esetében a legnehezebb a munka, mert, mint hangsúlyozta, nincs vesztegetni való idő. Ide egy tapasztalt rendőri vezető kell, aki úgy ismeri ezt a területet, mint a saját tenyerét - jelentette ki.
Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kapcsán úgy nyilatkozott: azt várja tőle Magyarország, hogy védje meg a még megmaradt közvagyont. Hozzátette: reményei szerint a miniszter be fogja bizonyítani, hogy az állam lehet jó gazda, és lehetséges az is, hogy az állami fejlesztések gyorsan, korrupció nélkül és hatékonyan bonyolódjanak. Fellegi Tamás az az ember, aki rendelkezik a megfelelő tudományos, politikai és üzleti tapasztalattal. 
A kormányfő elmondta, Réthelyi Miklós vezeti a Nemzeti Erőforrás Minisztériumát. A magyar emberek azt várják a minisztertől, hogy mentse meg az egészségügyet, építse újjá a szociális biztonságot, teremtse meg a jövő kibontakozásának lehetőségét a fiatal nemzedék számára. Réthelyi Miklós a kormány legtapasztaltabb tagja - tette hozzá.
Fazekas Sándor a Vidékfejlesztési Minisztériumot vezeti - mondta Orbán Viktor. Az állampolgárok azt várják tőle, hogy végre legyen valaki, aki a magyar vidéket talpra állítja, és bebizonyítja, hogy a vidék, a falu és a mezőgazdaság nem a múlthoz tartozik. Megjegyezte, Fazekas Sándor 20 éve Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcag polgármestere.
Hende Csaba honvédelmi minisztertől azt várja, hogy megtalálja a honvédség és a honvédelem helyét a XXI. századi nemzetközi együttműködés rendszerében. Mint mondta, vele szemben külön elvárása még az, hogy vessen gátat annak, hogy a honvédség a bűnügyi krónikák folyamatos szereplője legyen.
Orbán Viktor bemutatta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, miniszterelnök-helyettest is, akinek, mint mondta, az lesz a feladata, hogy a szétcsúszóban lévő közigazgatási rendszert újjászervezze. A központi közigazgatás újjászervezése már meg is kezdődött - tette hozzá.
A kormányfő bemutatta Semjén Zsolt tárca nélküli minisztert és miniszterelnök-helyettest is. Orbán Viktor úgy fogalmazott: az új kormány nem koalíciós kormány, hanem egy pártszövetség alkotta kormányzat. Semjén Zsolttól azt várja, hogy képviselje a kereszténydemokrata politikai filozófiát és a keresztény szociális gondolkodásmódot a kormányzati munkában.
Bár támogatóink jelentős része nem hívő keresztény, de ők is keresztény magyar kultúra részei. Szüksége van a kormánynak egy értékrendszerre, egy igazodási pontra, egy horgonyra, hogy ne tévesszen utat, hogy ne tévessze szem elől a dolgok mélyebb értelmét, és ehhez várja Semjén Zsolt segítségét - fogalmazott a kormányfő.
A miniszterek ünnepélyes eskütétele után a Szózattal zárult a parlament ülése, ahol a rendszerváltás utáni kilencedik kormány alakult meg.

Megalakult a rendszerváltás utáni 9. kormány

Esküt tettek az Orbán-kormány miniszterei szombaton az Országgyűlésben, majd ellátták kézjegyükkel az esküokmányt.
A másodjára kormányt alakító Orbán Viktor miniszterelnök kabinetjének tagjai: Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, Martonyi János külügyminiszter, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Semjén Zsolt tárca nélküli miniszterként dolgozik a kabinetben.
Az alkotmány szerint a kormány a miniszterek kinevezésével alakult meg, amely mintegy egy órával az esküétel előtt, a Sándor-palotában már megtörtént, amikor Sólyom László köztársasági elnök átadta az új kormány minisztereinek a kinevezési okmányokat.
Orbán Viktor kormányfő az eskütétel előtt egyenként bemutatta a minisztereket. Véleménye szerint olyan kormánytagokra van szüksége az országnak, akik meg tudnak felelni egy új politikai-gazdasági rendszer megalapítása által támasztott követelményeknek, megfelelő kvalitásokkal rendelkeznek, megfelelő jártasságot szereztek, tapasztalt emberek, vezetők, és készen állnak arra, hogy politikai vezetőként viselkedjenek, vagyis döntéseket hozzanak, és a döntéseikért vállalják a felelősséget.
Mint mondta, nem a hagyományos ágazati rendben szervezték meg a leendő magyar kormány munkáját, hanem a politikai vezetés logikája és a leendő politikai vezetők személyes felelősségének elve mentén.

Elsőként Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert mutatta be. Kiemelte, tőle azt várják az emberek, hogy állítsa talpra a magyar gazdaságot. "Azt várjuk mindannyian tőle, hogy Magyarország sereghajtóból ismét éllovassá válhasson" - tette hozzá. 
Martonyi János külügyminiszter kapcsán úgy fogalmazott: tőle azt várják az emberek, hogy irányításával szerezze vissza Magyarország a nemzetközi tekintélyét, vezényelje le a januártól esedékes európai uniós elnökségi munkát, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a közép-európai együttműködés felépülhessen.
Orbán Viktor közölte: Pintér Sándort a Belügyminisztérium vezetésére kérte fel. Tőle azt várja minden magyar választópolgár, hogy állítsa helyre a közrendet és a közbiztonságot. A kormányfő szerint a belügyminiszter esetében a legnehezebb a munka, mert, mint hangsúlyozta, nincs vesztegetni való idő. Ide egy tapasztalt rendőri vezető kell, aki úgy ismeri ezt a területet, mint a saját tenyerét - jelentette ki.
Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kapcsán úgy nyilatkozott: azt várja tőle Magyarország, hogy védje meg a még megmaradt közvagyont. Hozzátette: reményei szerint a miniszter be fogja bizonyítani, hogy az állam lehet jó gazda, és lehetséges az is, hogy az állami fejlesztések gyorsan, korrupció nélkül és hatékonyan bonyolódjanak. Fellegi Tamás az az ember, aki rendelkezik a megfelelő tudományos, politikai és üzleti tapasztalattal. 
A kormányfő elmondta, Réthelyi Miklós vezeti a Nemzeti Erőforrás Minisztériumát. A magyar emberek azt várják a minisztertől, hogy mentse meg az egészségügyet, építse újjá a szociális biztonságot, teremtse meg a jövő kibontakozásának lehetőségét a fiatal nemzedék számára. Réthelyi Miklós a kormány legtapasztaltabb tagja - tette hozzá.
Fazekas Sándor a Vidékfejlesztési Minisztériumot vezeti - mondta Orbán Viktor. Az állampolgárok azt várják tőle, hogy végre legyen valaki, aki a magyar vidéket talpra állítja, és bebizonyítja, hogy a vidék, a falu és a mezőgazdaság nem a múlthoz tartozik. Megjegyezte, Fazekas Sándor 20 éve Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcag polgármestere.
Hende Csaba honvédelmi minisztertől azt várja, hogy megtalálja a honvédség és a honvédelem helyét a XXI. századi nemzetközi együttműködés rendszerében. Mint mondta, vele szemben külön elvárása még az, hogy vessen gátat annak, hogy a honvédség a bűnügyi krónikák folyamatos szereplője legyen.
Orbán Viktor bemutatta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, miniszterelnök-helyettest is, akinek, mint mondta, az lesz a feladata, hogy a szétcsúszóban lévő közigazgatási rendszert újjászervezze. A központi közigazgatás újjászervezése már meg is kezdődött - tette hozzá.
A kormányfő bemutatta Semjén Zsolt tárca nélküli minisztert és miniszterelnök-helyettest is. Orbán Viktor úgy fogalmazott: az új kormány nem koalíciós kormány, hanem egy pártszövetség alkotta kormányzat. Semjén Zsolttól azt várja, hogy képviselje a kereszténydemokrata politikai filozófiát és a keresztény szociális gondolkodásmódot a kormányzati munkában.
Bár támogatóink jelentős része nem hívő keresztény, de ők is keresztény magyar kultúra részei. Szüksége van a kormánynak egy értékrendszerre, egy igazodási pontra, egy horgonyra, hogy ne tévesszen utat, hogy ne tévessze szem elől a dolgok mélyebb értelmét, és ehhez várja Semjén Zsolt segítségét - fogalmazott a kormányfő.
A miniszterek ünnepélyes eskütétele után a Szózattal zárult a parlament ülése, ahol a rendszerváltás utáni kilencedik kormány alakult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!