Nyugdíjas Ki Mit Tud? Bicskén

Bicske – A nyugdíjas Ki Mit Tud?-ok szereplőinek nem az a jellemzőjük, hogy nyugdíjasok. Hanem hogy énekelnek, verselnek, táncolnak, színdarabot adnak elő, azaz megmutatják magukat. Az életkor nem számít!

Zsohár Melinda

Vélhetően önvédelemből szerveztek maguknak idősek, vagy a ma divatos szóval élve: szépkorúak vetélkedőket, műsoros esteket, kulturális seregszemléket egykoron, amikor elkezdték. Hogy ne a fiatalsággal kelljen megmérkőzniük, hanem „csupán” egymással. De az sült ki belőle, hogy hatvan-hetvenévesen is élmény a szép költemény, a dal, az ária, a magyarnóta, s hogy méltó előadásban csöppet sem számítanak az évek! Ez az érzés hatotta át a bicskei művelődési ház nagytermét is, ahol százötven – hivatalosan – nyugdíjas kimittudos szerepelt, vagy nézte társai szereplését. És csillogtak a tekintetek, kipirultak az arcok, áradtak az érzelmek. Zúgott a taps, olykor könnybe lábadtak a szemek, hol a meghatottság, hol a kacagás miatt, s nem restelltek szinte „csápolni”, ha a produkció arra adott okot!

Tavaly is nagy sikert aratott a nyugdíjas Ki Mit Tud?, idén megismételték, kibővítve a résztvevő településekről jelentkezők számát. Bicske és körzete, Sóskút, Biatorbágy, Herceghalom nyugdíjas klubjai, időskorú csoportjai neveztek négy kategóriában, 27 produkcióval. A zsüriben Pálffy Károly alpolgármester, Ádám Annamária, a helyi zeneiskola igazgatója, nagyné Szita Erzsébet művelődésiház igazgató és az alcsútdobozi Mészáros János Elek énekes vállalta az ítész szerepét – utóbbi a Csillag Születik győztese, a közönség kedvence. Tegyük hozzá: ő tavaly is zsürizett, amikor még nem szerepelt ország-világ előtt, de szűkebb pátriájában már sokan gyönyörködtek hangjában.

Egyre jobbak a produkciók, mondta el a végén Ádám Annamária, a visszatérő nevezők megfogadják a zsüri tanácsait. Amatőr előadók mindannyian, sokan azonban ifjú korukban aktívan tanultak énekelni, verselni, vagy táncoltak. Aztán az élet a kötelesség felé terelte őket, s idős korban szólította meg őket az évtizedekre elhagyott szenvedély, kedvtelés. M int például a szólóének kategória győztesével, Vargáné Tóth Margitkával történt. A pici asszony hetven esztendős, három gyermeket nevelt fel, s negyven évig nem énekelt. Néha a gyári kiskórusban dalolgatott, mondja. Néhány éve újra kezdte, s nótacsokra mind a zsüri, mind a közönség tetszését elnyerte! Mészáros János Elek temperamentumát, őszinteségét értékelte Margitka szép hangja mellett. Ádám, Annamária szerint ennyi évtized távolából is érződött a korai profi hangképzés hatása, s a tehetség sem veszett el, csak szunnyadt.

Az estébe hajló esemény végére felfokozott hangulatba került mindenki, a győzteseket jószívvel tapsolták meg. Most már csak az hiányzik, hogy a jelenlegi lehangoló, meglehetősen gyászos „nyugdíjashimnusz” helyett valami mást válasszanak az aktív szépkorúak maguknak!

A bicskei nyugdíjas 2012-es Ki Mit Tud? győzteseinek névsorát szívesen közöljük. Szólóének: Vargáné Tóth Margit (Bicske) I., Turbucz Imréné (Csákvár) II., Furi János (Sóskút) III.. Vers- és prózamondás: Moharos Sándorné (Szár) I., Guba Gáspárné (Vértesacsa) II., Andrusek Ferenc (Tabajd) III.. Énekegyüttes: Harangvirág Dalkör (Csákvár) I., Magyarnóta Kedvelők (Bicske) II., Zsámbéki Nótaszeretők III.. Tánccsoport: Vecsernyica (Sóskút) I., Hagyományápoló Kéknefelejcs Dalkör (Páty) II., Zsámbéki Sportegyesület Senior Tánccsoportja III.. A közönségdíjat a herceghalmi nyugdíjasokkal szoros versenyben a bicskei Barátság Nyugdíjas Klub nyerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!