Nagy tartozások - önkormányzati biztost neveztek ki megyei intézményekhez

Székesfehérvár - Önkormányzati biztos kerül a megyei kórházhoz és a megyei múzeumok igazgatóságához. Az ok a két önkormányzati intézmény eladósodottsága.

Tribolt Lajos

A megyei önkormánmyzat rendkívüli közgyűlésén pénteken egyhangúan úgy döntött, hogy önkormányzati biztost nevez ki a megyei kórházhoz és a megyei múzeumok igazgatóságához. A biztosokat pályázat útján választják ki, a pályázat szombati lapunkban lesz olvasható. Innen kezdve nyolc napjuk van a pályázóknak, a kilencediken az illetékes bizottság már eredményt akar hirdetni.
Az önkormányzati biztosok kinevezésére a két intézmény adósságai miatt kerül sor. A vonatkozó törvény szerint önkormányzati biztos kirendelésére akkor kerülhet sor, ha az intézmény harminc napon túli elismert tartozásállománya eléri az éves kiadási előirányzat 10 százalékát, vagy 150 millió forintot. A megyei önkormányzat rendelete a törvény adta lehetőségekkel élve még szűkített, már csak 100 millió forintról beszél.
A Szent György kórház 30 napon túli tartozásállománya 1,2 milliárd forint, ebből a 60 napon túli közel 700 millió forint. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az önkormányzat véleménykérésére nem ellenezte a biztos kirendelését.
A Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága tartozásállománya megközelíti az 50 millió forintot, amiből a 60 napon túli tartozás 33 millió. Az intézmény eredeti előirányzatának 10 százaléka 31,8 millió forint.
A közgyűlést követő sajtótájékoztatón Vargha Tamás  megyei elnök kérdésünkre elmondta, hogy az önkormányzati biztosokat hat hónapra nevezik ki. Feladatuk a főigazgató, illetve igazgató munkájának segítése. Beletekinthetnek minden iratba, a gazdasági döntésekhez az ő aláírásuk is szükséges lesz.
A megyei közgyűlés pénterken arról is döntött, hogy a gánti otthonban az 50 éves, elavult földalatti elektromos  kábeleket kicserélik, s a mai biztonságtechnikai előírásoknak megfelelő 1,3 kilométer új vezetéket fektetnek le. A munkák becsült költsége 9,5 millió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!