Múzeumok éjszakája - programtipp!

Fejér megye - A múzeumok éjszakáján megyeszerte színes programok közül válogathatnak az érdeklődők, a szervezők nem csak az "éjszakai baglyokra" gondoltak.

feol.hu

Péntek
Székesfehérvár
Az Európai zene ünnepe alkalmából a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár Oskola utca 7., 2. emeleti audiovizuális részlege 15 órától 18 óráig örömzenélést rendez.

Szombat
Dég

 16 órától: Múzeumok éjszakája és szabadkőműves piknik a Festetics-kastélyban, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága különleges tárlatvezetésével. Papírsárkány-reptetés a parkban. 19 óra: Titkok nélkül a titkokról, a szabadkőműves mozgalom múltja és jelene. Előadás a Magyarországi Nagyoriens Szabadkőműves Nagypáholy tagjainak közreműködésével. 21 óra: Időkapszula elhelyezése a kastély parkjában, a látogatók is üzenhetnek a 100 évvel későbbi utókornak. 21.30 óra: Szent Iván-éji máglyagyújtás.
Fehérvárcsurgó
A   Károlyi-kastély parkjában 21 és 22 óra között  egy fuvola duó, egy vonós trió és egy gitár-ének duó szólal meg a székesfehérvári Hermann László zeneiskola diákjai közreműködésével. A program ideje alatt a kastélyban tárlatvezetést biztosítanak. Rossz idő esetén a zenei sétányt a kápolnában tartják.
Lepsény
 10 órától: Múzeumok éjszakája a művelődési ház, a könyvtár és a falumúzeum szervezésében. Egész napos középkori hangulatú kirakodóvásár, műsoros kavalkád az iskola udvarán, esti múzeumlátogatás, Szent Iván-éji tűzugrás. Játszósarok gyerekeknek, Gesta történelmi játszóház, fellép a Csajok ének- és táncegyüttes, a Jazz Danielşs zenekar koncertezik. 14 órától: Sétakocsikázás, a Cirbolya citerazenekar műsora, reneszánsz és afrikai tánc, Karda Beáta énekel. A Belle Donne tánccsoport és a helyi nyugdíjasklub énekkarának fellépése, Sahira és hastáncos tanítványai a mesés Keletre invitálnak. 17.30 órától: A Polgárdi Íjászklub bemutatója, a székesfehérvári Magyar Királyi Kardforgatók Rendje látványos csatajelenettel szórakoztat, vásári tizedet sorsolnak. 21 óra: Megnyitják a helytörténeti múzeum kapuját. 23 óra: Tűzugrás.
 Mór
18.30-kor az éjszakai tűzgyújtáshoz rőzsegyűjtés lovas kocsikkal és kisbíróval. 20 óra:       A   kovácskiállítás megnyitója a Lamberg-kastély Kisgalériájában,   20.30: Lebár József animációs rendező grafikai kiállítása a Park Galériában.  20.45: Művészeti csoportok bemutatója, 21.35: Bortotó,  21.45: Szellemjárás a kastély emeletén (elemlámpa szükséges),   22.30: Tűzgyújtás. 23 óra:     A      Club Era zenekar csűrdöngölős világzenei koncertje 00.30: Kötetlen gitározás, éneklés Fonyóval.   Folyamatosan megtekinthető kiállítások a Lamberg-kastélyban: helytörténeti gyűjtemény, ezerjó pincegaléria!
Sukoró
A református templomban 19.30-kor a Teleki Blanka Gimnázium vegyes karának műsora és Kiss Dániel orgonajátéka szerez örömet a zene kedvelőinek.
Székesfehérvár
A  múzeumok éjszakáján megnyitják a látogatók előtt a székesfehérvári szerb ortodox templomot is. A Rác utcában este 19-től 24 óráig várják a látogatókat, vagy igény esetén akár még tovább is. Idegenvezetés kérhető.
A Fejér Megyei  Múzeumok Igazgatósága Szent István király Múzeumában 17 óra 30-tól gyerekfoglalkozások (tűzzománc és mécses készítése). 18.30-tól 19.30-ig Eperjesi Ágnes képzőművész rendhagyó színtanórája, fénykísérletekkel, lámpákkal, optikai illúziókkal. 19.30-tól Fény és szín, Zentai István fizikus ismeretterjesztő előadása. 20.45-tól 21.30-ig a Figurina Animációs Kisszínpad előadása: A Nap és a Hold elrablása. 21.30-tól tárlatvezetések.  22.00: Black Angels tűzzsonglőrök. 22.30-24.00: A Kodolányi János Főiskola Jazz Tanszék koncertje.
Möbius Café: Büfé, újrahasznosított anyagokból készült ajándéktárgyak, lámpák, ékszerek árusítása és bemutatása a díszudvarban.  
A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban  16.00: Gyermek- és családi programok. 18.00:  A Lics pincészet borkóstolója.  20.00:  Az üdvösség történetei kiállítás megnyitója és a Bágyi BalázsP. Szabó Dániel dobcimbalom duó koncertje. Egész este  tárlatvezetések.
Városi Képtár  Deák Gyűjtemény,  19 órától Elvarázsolt édenkert, gyermekfoglalkozás az Esterházy-család freskós szobájában. 20.00 és 22.30: Különleges tárlatvezetések a képtár kiállításaiban.  21.30 és 24.00: Lézerhárfa előadás. Megszólaltatja Ladányi Andrea táncművész a Csók István Képtárban.
A Terembura Egyesület tagjai  családi foglalkozást szerveznek a Szoborparkban (Országzászló tér 3.) Csillagkapcsoló címmel   játék fénnyel és árnyékkal, kreatív foglalkozás.
 A Vörösmarty Színházban  22.30: Színpadtechnikai bemutató.
 A Volksbank Galériában 19.30-24.00: Az Antal-Lusztig-gyűjtemény kiállítása megtekinthető.
 A  múzeumok éjszakájából a Bory-vár sem maradhat ki! Gyertyafényes esti tárlatvezetést tartanak.
 A honvédség is készül: 18 órától láthatjuk a helyőrségtörténeti emlékgyűjteményt a Malom utcában. (A tárlat csak ősztől lesz látogatható.)
 A Vasvári Pál Általános Iskola pincegalériája óriási maketten mutatja be Fehérvár közép- és törökkori erődítményeit, de három meghatározó ostromot is láttatnak, ólomkatonákkal. 18-tól 24 óráig várják a látogatókat, akik bejárhatják a sötét várbörtönt, de gyurmából is készíthetnek bástyát az ólomkatonáknak.
A Zichy liget ajánlata:  Leghosszabb nap fesztivál, a Zene ünnepe, Tűzzel-vassal fesztivál, Régiószomszédoló. 10.3012.00:  Régiószomszédoló I. rész  népdalkörök, pávakörök, a II. rész 14.00 17.00. Este 21.00-21.45 Szent Iván-éji tűzugrás, közreműködik a Kodolányi János Főiskola TáncolKodó Táncegyüttese.   21.45-től fáklyás  felvonulás a Zichy ligetből a Szent István király Múzeumba, ahol folytatódik a mulatság. A Zichy liget Fő utca felőli bejáratánál  10-16 óráig  az I. András Lovagrend bemutatói, 11-12 óráig kovácsok vasnyújtó versenye, 15 órától a Mákvirágok bábcsoport előadása,  18 óra: Gyermekjátszó táncház, muzsikál a Szedtevette zenekar, 18.45: A Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar térzenéje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!