Még veszélyes a Balaton és a Velencei-tó jege!

FMH - A Balaton ugyan befagyott, de a jég még vékony és egyenetlen, ezért életveszélyes rámenni - figyelmeztetnek a vízirendészetnél. A helyzet a Velencei-tónál is hasonló.

MTI

- A Velencei-tavon 3 és 8 centiméter közötti jégvastagságot mértek - tudtuk meg Falus Ferenc tógazdától. Erre a jégre még a szakemberek sem mernek rámenni, annál is inkább, hiszen a nádasoknál be sem fagyott a tó, amelynek mostani vízmélysége 131 centiméter.
A szakember egyértelműen kijelentette, hogy a jelenlegi jégvastagság mellett életveszélyes rámenni. Korcsolyázásra, sportolásra alkatmatlan. Erre egyébként körben, a tó körül táblák is felhívják a figyelmet. A várható ónos eső, eső tovább vékonyítja majd a jeget.

A tó körüli magaslatokról nézve úgy tűnik, hogy beállt a jég hétfőn a Balatonon, de vékony, életveszélyes, és a felülete nagyon egyenetlen, változékony - mondta Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője az MTI megkeresésére.
A kapitány közölte: egyelőre kérdéses, hogy mit hoz az enyhülés, mennyire olvasztja meg az elmúlt fagyos napokban kialakult jégtakarót, amelynek felülete a torlódások, a havazás és a szél miatt is alkalmatlan még a sportolásra. A vízirendészet mindenesetre megkezdte a felkészülést a jégszezonra és felvette a kapcsolatot a tó körüli iskolákkal, önkormányzatokkal. Felkérte őket arra, hogy megfelelő jégvastagság estén jelöljenek ki jégpályákat, biztonságos körülményeket teremtve a téli sportoláshoz - tette hozzá Horváth László.
Tájékoztatása szerint a vízirendészet eddig nem észlelte, hogy a túl vékony jégre vagy a kikötők jegére bárki rámerészkedett volna, és ezzel szabálysértést követett volna el. Az MTI-nek arra a kérdésére, szabálysértésnek minősül-e, hogy a hétvégén a tó jegét feltörve megmártóztak néhányan a tóban egy balatonlellei hagyománynak hódolva, a kapitányság vezetője azt felelte: "érdekes a szituáció, de álláspontom szerint a három férfi nem jégre ment, hanem fürdőzésen vett részt, ami bárkinek szíve-joga ítéletidőben is".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!