Magdi anyus nem győz élni! Válogathat a színházi szerepekből

Fodor Zsóka alias Magdi anyus már jó ideje nem játszik a Barátok közt magyar sorozatban, mégis lépten-nyomon köszöntik idősek, fiatalok. Tordason lakik, imádja a Fejér megyei falut, s színházi szerepekből válogat.

Zsohár Melinda

A randevút természetesen Tordasra beszéltük meg, hiszen Fodor Zsóka színművésznő a festői szépségű falu új lakóparkjának egyik lakásában lakik.
- Szeretném, ha Szollár Laci csárdájában találkoznánk, mert nagyon jó a konyhája és kellemes a kilátás! - mondta vidáman a telefonba, s azonnal ráállt a beszélgetésre. A csárda és a melléje felépített kalandpark  Szollár László egykori válogatott vízipólós, KEK-győztes sportoló tulajdona. Az ő ötlete nyomán születtek a régies erőpróbákra alkotott kúszó-mászó fa- és gerenda alkalmatosságok, kötelekkel kombinálva, felépült egy szlovák tájház is,  kis tó és szép növényzet gazdagítja a látványt. Ráadásul Fodor Zsóka  is Szollár László közreműködésével került Tordasra.
-  Egy baráti társaságban találkoztam Lacival, s csak annyit mondott, hogy nézzem meg az általa épített lakóparkot. Beleszerettem azonnal a gyönyörű tájba, bár az is fontos volt, hogy közel fekszik a fővároshoz a település. Tudod, én budapestiként éltem le az életem néhány évvel ezelőttig, ott laktunk a Duna-parton. De közben a szakmai életem hatvan százalékát vidéken töltöttem - ugrunk bele a beszélgetés közepébe.

 



Fodor Zsóka dinamikus, színes személyiség magánemberként kedves, nyitott.  Azt tisztázzuk, hogy a sorozatban időnként roppant ellenszenves(nek megírt) megnyilvánulásai ellenére a közönség egyik kedvencévé lépett elő, s mikor halála után szellemként visszatért, sokan reménykedtek benne, hogy marad.
Mielőtt végleg belemerültünk volna a szóba, Szollár László meggyőződött felőle, jól ülünk-e a rusztikus csárda mögötti,  tetővel fedett, oldalt nyitott, mezőgazdasági eszközökkel, régi kézműves tárgyakkal,  muskátlikkal hangulatossá varázsolt helyiségben. S mit kérünk! Áll az ebédmeghívás, úgy jobban esik a beszélgetés is.
- Az ördögtarisznyát válaszd - biztat Zsóka, s egy alkoholmentes sört kér a fiatal pincértől. Én kávéznék, de ő felhúzza szemöldökét, mondván: evés előtt ne kávézz, édesem! Elmagyarázza, hogy az ördögtarisznya göngyölt hús, amelybe finomságokat rejtenek, kisütik, s az ördögségét az erős paprika adja, amit mindketten kedvelünk.
- Mindig vidékre, csöndre vágytam, de édesanyám ragaszkodott Budapesthez és a Duna-parthoz. Hatvanöt éves voltam, amikor anyukám meghalt a századik születésnapja után nem sokkal, s én azóta élem a saját életem - tesz  vallomást a művésznő ezen újfajta szabadságról. - Reggel négy-öt óra körül ébredek, s itt Tordason ezt az ébredést sokáig kakaskukorékolás kísérte. Mámorosan hallgattam, zene volt füleimnek, ahogy mondani szokták, ez nagyon belefért a vidéki hangulatba. Korán alszom el, ahogy Bessenyei Feri szokta volt mondani, este tízkor elalszom, akár színpadon vagyok, akár nem. De sajnos a kakast levágták, nagyon sajnálom.
Az édesanyáról, a színházi mamáról persze muszáj még beszélni. Az életkora miatt is különleges történeteket mesél róla Zsóka, de nemcsak ezért. Szinte kerek anekdoták szólnak a mamáról, aki mindenüvé kísérte őt, ahová elszerződött. Szegeden a színész kollégák írták a mondásait.
- Ó, én nem vagyok pletykás, mondta a mama, s ingatta a fejét. Nekem itt be, ekkor a fülére mutatott, s itt ki, ekkor meg a szájára. Nem ezt várták, ugye, nagy nevetés kísérte a bemondását. Ötven évig együtt éltünk! Gyerekkoromban a szüleim elváltak, én édesapámmal maradtam, a bátyám az édesanyámmal. Hat helyen jártam az általános iskolát, aztán mégis úgy alakult, hogy anyámmal költöztünk össze - ugrálunk az időben. Kicsit szomorkássá válik a tekintete, amint gyerekkoráról esik szó,  mégis büszkén veszi elő tárcáját, amelyben a fiatal édesapja két fotóját hordja. Több mint fél évszázada dívó zsánerű, filmszínész-szépségű fiatal férfi néz a lencsébe, elegáns öltönyben, kifogástalan külsővel.
- Nagyon hamar dolgoznom kellett, pénzt keresnem - folytatódik az őszinte múltbanézés. - Közben verseltem, megnyertem a nagy-budapesti szavalóversenyt, s esti középiskolába jártam. Tanultam Rózsahegyi Kálmán színiiskolájában, aztán felvettek a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1965-ben végeztem Szinetár Miklós osztályában. Hogy honnan örököltem a színészi vénát? Mindenképpen anyámtól, hiszen ő az életben is úgy élt és beszélt, mint egy színésznő - térünk vissza a színházi mamához, akinek a századik születésnapját a kórházban ünnepelték,  igazi partit tartottak a szellemileg is aktív, sziporkázó öreg hölgynek. Nyolcvannyolc esztendősen még ötödször is vállalkozott a tengerentúli útra, hogy meglátogassa Béla fiát Dél-Amerikában. Venezuelában él ugyanis a művésznő fivére.
- Mága Zoli közölte ellentmondást nem tűrően, hogy az ő családjában a magas kort megért családtagot nagy ünneplés illeti meg, s mi a szeretet okán egy család vagyunk! A kórházba száz szál piros rózsát hozott édesanyámnak, s persze a hegedűjét, és muzsikált! Édesanyám rajongott a hegedűművészért, pazar születésnapi ajándékként fogadta a játékát. És boldogan üdvözölte Várkonyi Andrást, mint a legkedvesebb vejét, a sorozatbéli Kertész Vilit, s Szőke Zolit, azaz Berényi Miklóst mint el nem titkolt nagy szerelmét. Az omegás Benkő Lacival egy házban laktunk gyerekkoromban, őt is meghívtuk a születésnapi partira, s neki is tartogatott valamit a mamám. "Ha ti tudnátok, hogy  én mennyit csókolgattam ennek a picurka meztelen seggét!", mosolygott  az ősz muzsikusra édesanyám - sorolja Zsóka, s megállapítjuk, hogy az életkor fura helyzeteket produkál. Ki fiatal, ki öreg, ki melyik életszakaszában mit él meg... Nos, ezek is annyira viszonylagosak.

 

 


A színésznő kétszer volt férjnél,  gyermeke nem született, egyedül él. Magányosnak azonban semmiképpen nem érzi magát, s kategorikusan vélekedik bizonyos kérdésekről. Mert nyilván kap rajongói leveleket, életvidámsága, egészséges életszeretete és érett nőisége igen imponáló.
- Nem közelítenek hozzám a férfiak abban az értelemben, mert én  határozottan és egyértelműen húzom meg a határvonalat. Bizonyos kor fölött én ezt így tartom ízlésesnek egy nőnél - zárja rövidre ezt a témát. - Nem mindig volt ez így, de most így van. Sok a barátom, mindenfelé szeretet övez, hívnak, várnak, s dolgozom. Mióta "meghaltam", azóta alig győzök élni! - jellemzi  frappánsan mozgalmas életét.
A szappanoperák ellentmondásos megítéléséről is karakteres a véleménye.
- Nem győzöm hangsúlyozni: nagyon sokat köszönhetek a sorozatnak. Köztudott, hogy folyik a harc a szerepekért, anyagilag is kevés színész lehet elégedett, a neves művészeknek sem könnyű. Egy sorozatbéli figura megváltoztatja az egész életét a benne szereplőnek. Az ismertsége pedig egycsapásra megnő. Várkonyi András, azaz Vili, a férjem már régóta castingolt a Barátok köztben színészválogatására. Őt megtalálták,   de Magdi anyus alakjára nem akadt olyan, akire a producer és a rendező rábólintott volna. Előttem huszonkilenc színésznőt hallgattak meg, mire engem behívtak. Andrissal még a Békés Megyei Jókai Színházból ismertük egymást, több darabban játszottunk együtt. Kellemes, vagány, jó humorú, bohém kolléga volt, barátsággal találtunk egymásra a Kertész házaspár szerepében - térünk vissza még egyszer a Barátok közt kezdeteire.
- A Békés Megyei Jókai Színház  igazgató-rendezőjével, Seregi Lászlóval  évekig dolgoztam a pályám elején. S mit hozott a sors? Amikor kiléptem a sorozatból, a fiával, Seregi Zoltán rendezővel dolgozhattam a Jókai Színházban. Az igazgató,  Fekete Péter hívott meg, és még  azt is megkérdezte: mit szeretnék eljátszani? Rávágtam: a Csárdáskirálynőben Cecíliát! Mire ő: jó, beleillik a koncepcióba, ősszel premier! Telt házas, pótszékes  bemutatót tartottunk. Soha életemben nem kopogtattam szerepért, mindig hívtak. És Fekete Péter a Csárdáskirálynő után ismét megkérdezte, mit szeretnék eljátszani. Az öreg hölgyet, feleltem. Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása Clara Zachanassianját - komolyodik el. Cecília és Clara. A két véglet. A kosztümös, meseszerű, klasszikus operettlegenda után  a tragikus dráma szerelemről, árulásról, bosszúról és az emberi gyarlóságról.  Októberben kezdődnek a próbák Békéscsabán, premier január 13-án.
- Nem politizálok, soha. Hogy belül sem? Belül mindenki politizál - válaszol ismét karakteresen, s hallatszik a hangsúlyából, hogy erről ennyit. - Az én politikai hitvallásom a színház, egyébként pedig mindkét oldalon vannak barátaim - fűzi hozzá. Nem véletlenül kanyarodtunk a politikára, mert a szlovákiai választások kampányában a Magyar Koalíció Pártja (MKP) felkérte őt és még néhány magyarországi magyar színészt, előadóművészt, hogy lépjenek fel egy felvidéki turnén. Úgy gondolkodtak a szervezők, hogy lássuk, kire jönnek be az emberek?
- Mindenütt telt házzal fogadtak bennünket Bagi Ivánnal, Nacsa Olivérrel, Vadkerty Imrével, Benkő Gézával - mondja, de a munkán kívül még egy kicsit hobbiról, szórakozásról is kérdezem. Pasziánszozik, tévé-függő, a gondolkodós krimiket nézi. És semmi sport, röstellkedik, holott makkegészséges, fut, siet, vezet. És minden délután alszik egy órát.
- Édesanyámék hatan voltak lánytestvérek, s Nusi néném a főmérnök férje mellett nem dolgozott. Ő dőlt le mindig egy órácskát ebéd után, s nekem ez nagyon tetszett. Követtem - bonyolódunk bele egy újabb édes, igaz családi mesébe. Fodor Zsóka örök színésznő, de minden históriája igaz. Talán csak az hihetetlen, hogy hatvankilenc éves. Cáfolja is nap mint nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!