Kiss Tibor: nem annyira lemezben, inkább dalokban gondolkodunk

Székesfehérvár - A Quimby nálunk is bemutatta legújabb nagylemezét, a Kicsi országot. Az MMK-beli koncert előtt az énekes-gitáros Kiss Tiborral beszélgettünk.

Bokros Judit

A decemberben megjelent Kicsi ország igen hamar nagyot "durrant": januárban - három korábbi kiadvány társaságában - aranylemez lett,  egy album pedig platinalemez státuszt ért el. Kiss Tibort meg is lepte a sikerdömping:
-  Éppen a kiadónknál mondogattam, mekkora vicc, hogy annyi kollégámnak, barátomnak van aranylemeze, nekünk meg még nincs, amikor szóltak, hogy egyszerre négy lesz. Szerintem ez most annak köszönhető, hogy eléggé "felhabosodott" a közönségünk, és nagyon várták az új nagylemezt. Közben persze voltak más kiadványok. Eredetileg a Kicsi országot is egy kisebb lemeznek szántuk, hogy trilógiát alkosson a Lármagyűjtögető és az Ajjajjaj című albumokkal. Mindegyik hasonló, szürreális hangvételű, de a legutolsó annyira megduzzadt, hogy nem akartuk megszabdalni -  mondja Kiss Tibi, aki egy-két lemezkritikát hallva, olvasva azt gondolja:  - A Kicsi ország kapott hideget, meleget, már csak a zenekar státusza miatt is. Én azt gondolom, nagyon jó lemez, csak azt kell megérteni, hogy a Quimby sok külön világa jelenik meg rajta, kísérletező hangokkal és  régóta velünk élő stílusjegyekkel. A zenei csokrot lehet úgy értelmezni: az utóbbi években ezekben a világokban merültünk el. Ha azt akartuk volna, hogy makulátlan lemez legyen, és nem engedünk teret a kísérleti hangoknak, az ad hoc ötleteknek, akkor lehetett volna tökéletes, tizenkét számos lemezt csinálni. A tizenhét számos végeredmény azt is jelenti, hogy a jövőben ugyanígy  szabadon szeretnénk áramoltatni az ötleteket, nem feltétlenül arra törekedve, hogy csiszolt gyémántot adjunk ki a kezünkből. Nem annyira lemezben, inkább dalokban, szellemi energiákban, zenékben gondolkodunk.


Ajjajjaj, Most múlik pontosan, Autó egy szerpentinen - csak néhány slágerré vált nóta a korábbi Quimby-albumokról. Vajon lesz ilyen a Kicsi országról is?
 -  Szerintem nagyon sok jó dal van a lemezen, de a mai napig sem tudom pontosan, mi a sláger fogalma, mitől válik azzá egy szám. A Kicsi ország néhány dala nagyon jól működik koncerten, van pár szám, ami hangfelvételről megérinthet, és van olyan, például a Turning to the Blue, ami azért nem lesz sláger, mert angolul íródott  - fejteget Kiss Tibi. S hogy ez utóbbi miért baj?
-  Az angol nyelvű számok megosztják a közönséget, ami pedig megosztó, az általában nem lesz sláger. Részünkről ez viszont nyitottságot jelez abba az irányban, hogy esetleg más helyeken is érthetnek valamit a világunkból. Szerintem  ez egy nagyon jó dal, és a maga nemében slágerré válhat. Az is fontos, mit játszanak a rádiók, és ebből a szempontból még mindig elég konvencionális a hozzáállás. Minket legalábbis meglepett, hogy pont az Útravalót választották,  és nem valami  pörgősebbet. Az  utóbbi időben mindig lassú dalt kaptak föl. Ebből nem derül ki: ez a zenekar tudja, mi az a  rock and roll élőben - véli Kiss Tibi.
 A zene mellett többnyire a szöveg sem átlagos. Kell-e magyarázni, vagy a lényeg, hogy szeressék a dalt?
-   Szerintem nem kell magyarázni a szöveget, hiszen ez nem egy tudományos valami, amikor van megoldóképlet, végül pedig kijön az eredmény. A dalokra, a szövegekre vagy a művészetre úgy általában jellemző, hogy az érzékek szintjén hatnak. Amennyit érzékel belőlük valaki, az szerintem untig elég. És abban, hogyan értelmezünk egy dalt, szöveget, nyilvánvalóan befolyásolhat bennünket az életkorunk, a tapasztalatunk, az emlékeink. Én szívesen elmondom, mire gondolok, de nem ez a fontos, hanem az, hogy a befogadóban hogyan csapódik le a dal, milyen emóciókat kelt. Így szeretnénk világokat teremteni, amelyek ismerősek lehetnek másoknak, de ezeken belül a személyes történetek már nem ugyanazok.

 2011 van,  20 éves a Quimby. A zenekar forgatott egy róluk szóló, rendhagyó, zenés nagyjátékfilmet, amit ha sikerül, a jubileumi évben szeretnének bemutatni.
- Speciális helyzetekbe kerül a csapat, a kamerák olyan helyekről vettek föl bennünket, amelyek a közönség számára nem láthatók egy átlagos koncerten. A film tele lesz zenével, etűdökkel, de a forgatás egy része még hátra van - árulja el Kiss Tibi, aki a születésnapi koncertről is beszélt, amit a tervek szerint ősszel szerveznek Budapesten.
Addig még számos más fellépés vár rájuk, például külföldi helyszíneken. Most ismét belevágtak egy turnéba, európai nagyvárosokban - a többi között Prágában, Berlinben, Londonban - játszanak, és Erdélybe is szeretnének eljutni. E fellépések májusban lesznek, amikor itthon egyébként lazább a programjuk. Az év hátra lévő része azonban összességében sűrűnek ígérkezik, úgy  is tervezik, hogy 2012-ben kicsit pihenőpályára állnak. Értékelik az elmúlt időszakot, kreatív próbatermi munkát végeznek. 
Addig viszont még sok-sok koncert, ünnepi pillanat vár rájuk, s a születésnapi örömmámorból Fejér megye sem marad ki, sejttette Kiss Tibi.

A Quimby honlapja ide kattintva érhető el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!