Hőségriadó - Melegrekord dőlt meg, hétfőn jöhet az enyhülés

Fejér megye - Hőségriadó van országszerte: ivókutakat nyitottak, vizet osztanak és óvatosságra intenek. Hétfőtől kissé mérséklődik majd a meleg.

Fejér Megyei Hírlap

 Ideiglenes ivókutakat szereltetett a tűzcsapokra több helyen is a Fejérvíz péntek reggel. Székesfehérváron a vasútállomásnál, a Gyümölcs és a Budai út sarkán, a Prohászka és a Kaszap utca sarkán, a Petőfi és a Kossuth utca kereszteződésében, a Távirda utcában, a Várkörút Watthay utca sarkán a Brunszvik óvodánál, valamint a Piac tér  Liszt Ferenc utca sarkán lehet vízhez jutni a melegben - mondta el Zsebők Lajos, a cég kommunikációs vezetője.
Hozzátette még, hogy Bicskén és Móron is szoktak hasonló kutakat felszerelni hőség idején, ami nem kerül nekik semmilyen plusz költségbe, viszont sokaknak segít elviselni a városban a hőséget. Ugyanezen okból osztogattak a megyeszékhelyen több közlekedési csomópontnál is helyi ásványvizet az autósoknak.
 Aki gyalogszerrel jár a belvárosban, annak is lesz hol meghúzódnia a tűző nap elől. A püspökségtől ugyanis megtudtuk, hogy a turisták miatt egyébként is nyitva lévő templomokban enyhet találhat a járókelő.

Az M7-es autópálya igen zsúfolt volt már szombat reggel is. A nagyteljesítményű autókkal közlekedők erőszakosan igyekeztek céljuk felé, pedig a forgalom nagysága őket is lassabb haladásra  inthette volna. Délelőtt a pálya Lepsény közeli részén történt két könnyű sérülést eredményező baleset, ami miatt csak az úgynevezett vészsávban tudtak közlekedni a járművek. A kialakult közel két kilométeres dugóból a rendőrök  leterelték a forgalmat a pálya Balaton felé vivő szakaszáról. A forgalom egyébként a 7-es főközlekedési úton is jelentős volt. Látszott, hogy a kánikula miatt többen igyekeztek a vízpartokra, a települések becsatlakozóútjairól csak hosszas és türelmes várakozás után lehetett ráfordulni a főútra. A türelemre vasárnap is szükség lesz, ugyanis a fővárosból és annak környékéről  a Balaton felé igyekvők egy része valószínűleg visszafelé áramlik majd a késő délutáni órákban, így ismét megtelnek a pályák és az alacsonyabb rendű utak is.     

Megdőlt a budapesti, 84 éves napi melegrekord, és az országos rekord is. A rekordról itt olvashatnak!

A négynapos hőségriadó első napján, pénteken 20-30 százalékkal több rosszulléthez riasztották a mentőket, mint egy átlagos napon, szombaton viszont "egyelőre viszonylagos nyugalom van" az Országos Mentőszolgálatnál - mondta Győrfi Pál, a szervezet szóvivője.

A szolgálat azonban az egész hétvégére azt tanácsolja, hogy lehetőleg senki ne tartózkodjon néhány percnél többet a tűző napon egyrészt az erős UV-B sugárzás miatt, másrészt azért, mert néhány perc alatt olyannyira átmelegedhet a fejbőr, a koponya, hogy annak enyhébb esetben ájulásos rosszullét, súlyosabb esetben pedig napszúrás lehet a következménye. Az idős, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők egyáltalán ne menjenek ki a napra, de a fiatalok is vigyázzanak - figyelmeztetett a szóvivő, hozzátéve, hogy ha valaki az ájulás tüneteit érzi, kiszárad a szája, zúg a füle, szédülni kezd, akkor minél gyorsabban feküdjön le lehetőleg hűvös helyen.
Győrfi Pál a közlekedők figyelmét arra hívta fel, hogy a nagy melegben lankad a figyelem, nő a reakcióidő, ami egyenlő a féktávolság növekedésével.

Hétfőn kissé mérséklődik majd a hőség, de szerdán megint erőteljes melegedés várható az országban - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján. További részletek itt!

Hőség - Riasztási térkép itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!