Forradalmi események, magyar népzenével a Kákics műsorában

Székesfehérvár - A magyar népzenét küldetésszerűen játszó, hagyományos népi hangszereket bemutató Fejér megyei Kákics zenekar ezúttal az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére készült műsorát adja elő a helyőrségi klubban.

feol.hu

A Kákics vezetőjétől, Tárnok Ákostól megtudtuk: fontosnak tartják a nemzeti hangvételű témák feldolgozását. A forradalom, a szabadságharc és az annak leverését követő időszakot végigkísérő zenés előadást prózai betétek kísérik, amelyeket Bakonyi István irodalomtörténész tolmácsol. Az anekdoták korabeli sajátos humorral átitatottak, csakúgy, mint az egyes dalok németcsúfoló szövegei. A zene illeszkedik a történelmi események hangulatához, és olyan hangszerek szólalnak meg a zenészek kezében, mint például a dél-dunántúli hosszúfurulya vagy a moldvai kobza. Az ugrósdallamok, a csipkelődő szövegek szinte feledtetik a harcok komolyságát, ám végül ismét előtérbe kerül a csaták drámai valósága, az ismert végkifejlet.

Az Egyezernyolcszáznegyvennyolcadik évben az Úristen letekintett a földre című műsort március 15-én, kedden 17 órakor tekinthetik meg az érdeklődők a helyőrségi klubban, méghozzá díjtalanul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!