Félelmetes vírus közelít? Az idősek lehetnek veszélyben

FMH - Nem maradhatunk egy kis borzongás nélkül, most éppen a szúnyog terjesztette nyugat-nílusi láz félemlíti az embereket. Alaptalanul vagy mégsem?

Móré Erzsébet

Jelenik Zsuzsannát, az Országos Epidemiológiai Központ  főorvosát kérdeztük arról, mennyire kell  tartani  a nyugat-nílusi  (West Nile Fever) láztól?
- A  betegség nem új keletű, évekkel ezelőtt is diagnosztizáltunk eseteket  Magyarországon is, haláleset  nem fordult elő.  Idén  Görögországból, Romániából  jöttek haza  betegen  turisták.  A   vírusfertőzés  az esetek túlnyomó többségében   teljesen tünetmentesen lezajlik. Az idősebb,    gyengébb immunrendszerű emberek viszont valóban nagyobb veszélynek vannak kitéve - mondta  el a járványügyi szakember. 
A  nyugat-nílusi  lázról  minden  érdekesség  megtalálható  az Országos Epidemiológiai Központ  (www.oek.hu) honlapján.  Itt olvasható, hogy  a  vírust  Culex  moszkitók (szúnyogok) terjesztik  madarakról emberre,  szúnyogcsípés révén.  Ezek a szúnyogok  - a többitől eltérően - nem éjjel,  hanem  nappal  aktívak! A betegség   80-85 százalékban  tünetmentesen  zajlik,  15-20 százalékban enyhébb tüntetek jelentkeznek, ezek azonban nem jellegzetesek,   és   pontosan emiatt nehezen  különíthetők el más  vírusbetegségektől.  A lappangási idő  három-hat nap, a betegség bevezető tünetei között sorolják fel a szakemberek a következőket:  hányinger,  láz,  fényérzékenység,  izomfájdalom, kötőhártyagyulladás,  arcpirulás. Ezzel egy időben   testszerte  nyirokcsomó-duzzanat  mutatkozik,  a törzsön és a végtagokon   bőrkiütések jelennek meg.    Ez az állapot  nagyjából hat napig tart,   utána pedig  gyorsan javul a beteg állapota.  Mint korábban említettük, az idősebbek  vannak nagyobb veszélyben, náluk a  betegség  második szakaszában   agyhártya-, agyvelőgyulladás  alakulhat  ki,  a halálos szövődmények is náluk gyakoribbak.  A  vírust  a betegség első hat napjában laboratóriumi vizsgálattal, a vérből mutatják ki,  később   viszont  úgynevezett  szerológiai  vizsgálattal, a  vérben jelenlévő  ellenanyagok   kimutatásával  lehet  igazolni a  fertőzést.  A  beteget jelenleg csak  tüneti kezeléssel lehet gyógyítani,  megelőzésre egyelőre nincs oltóanyag.  Kérdés persze az is, hogyan lehet   védekezni  a  fertőzés ellen. (Tekintettel arra, hogy ugyebár ez a szúnyog sem  hordja a lábán az  útlevelét...)  Jelenik Zsuzsanna  azt tanácsolja, hogy  a  hagyományos  mód, vagyis a szúnyogriasztók  használata  a  legcélravezetőbb. Próbáljuk elkerülni a szúnyogcsípést!  Itthon  az erősen őszies időben ez  talán  nem lesz  nehéz, de sokan most indulnak nyaralni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!