Fehérvári elkerülő út: mikor kezdődhet a kisajátítás?

Székesfehérvár, Budapest - Két képviselő is interpellált hétfőn az országgyűlésben. Szóbahozták az önkormányzati hitelfelvételeket és a Fehérvár számára fontos elkerülő utat.

Tribolt Lajos

Az országgyűlés hétfői ülsén Molnár Albert (MSZP) képviselő interpellált az önkormányzatok hitelfelvétele ügyében. A megyei képviselő lapunknak elmondta, hogy szakmai felszólalás volt, mivel szakmai szervezetek egyetértenek azzal, hogy a jövő évi költségvetést két tényező nehezítheti meg. Az egyik az állami vállalatok gazdálkodása, a másik az önkormányzatok hitelállománya. Ez utóbbival kapcsolatban a képviselő megjegyezte, hogy az önkormányzatok érdekében tüntetnek, közben a megyei önkormányzat egy évre havi 300 ezer forintért légügyi tanácsadó céget szerződtet, illetve 25 évre eladja a fűtést és a melegvizet. Katona Tamás államtitkár az önkormányzatok eladósodását valós veszélynek nevezte.
Warvasovszky Tihamér (MSZP) arra várt választ, hogy megtörtént-e a kiviteli tervek kiválasztása a 8-as út harmadik ütemére, azaz a Fekete hegyi elkerülő útra, illetve mikor lesznek engedélyezési tervek és mikor kezdheti meg a város a felvállalt kisajátítást. Ez utóbbira egy milliárd forintot szán a város. Ezt tartalmazza az a megállapodás, amit 2008-ban kötöttek a minisztériummal. Akkor a minisztérium elismerte, hogy tarthatatlan a jelenlegi helyzet és a beruházásra szükség van.
A válaszban elhangzott, hogy a tervezésre kiírták a közbeszerzési eljárást. Ez jelenleg zajlik, október végén lesz borítékbontás. A jövő év elején elkészülhetnek az engedélyezési és kiviteli tervek, ami azt jelenti, hogy a jövő esztendő második felében elkezdődhetnek a kisajátítások. Az igéret szerint a 2013-ig tartó közlekedési operatív programban megépülhet az elkerülő út.
A szóbanforgó megkerülő út  a 8-as utat Fekete hegy kikerülésével kötné össze a mai nyugati elkerülő úttal, s tehermentesítené a csomópontnál lévő körforgalmat.  Az elképzelés már régi,  sok ígéret is elhangzott már ebben az ügyben, így ideje lenne megvalósítani a beruházást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!