Egy kalandos életű professzor konyhája

Siófok - A Balaton-parti kisvárosban él, a Kodolányi János Főiskolán tanít Cey-Bert Róbert Gyula, a Gasztronómia Világszövetség elnöke. A magyar konyha filozófiájáról írt könyvet.

Tihanyi Tamás

 

- A magyar konyha eredetiségét, egyediségét az európai konyhák között   ősi, keleti gasztronómiai civilizációkig visszanyúló gyökerei határozzák meg. A keleti gasztronómiai civilizációk az ókor legmagasabb  gasztronómiai szinjét képviselték, és az étkezés harmóniájára épültek. A modern világ globalizációs légkörében csak az a nemzeti konyha maradhat fenn, amelynek mélyrenyúló gyökerei képesek összekötni a múlt megkülönböztető hagyományait a kor emberének elvárásaival és szükségleteivel. A jövő magyar konyhájának erőteljesen képviselnie kell az ősi hagyományok harmóniarendjét, megfelelően ötvözve az egészséges étkezés szabályaival - állítja Cey- Bert Róbert Gyula professzor, aki leányával, Cey-Bert Tündével készítette A magyar konyha filozófiája című könyvet. A kötet bemutatja az ősi áldozati ételek szellemiségét, s recepteket is közöl.
A munka a magyar konyha filozófiai megközelítésének első megfogalmazása, amely a magyar konyhaművészet kultúrtörténeti kutatásainak megkerülhetetlen alapművét képezi. A kalandos életű (egykor a világ számos táján a szabadság eszméjéért  fegyverrel is harcoló)    Cey-Bert Róbert  vallja: az áldozati ételek őselve valójában egy kommunikációs kapcsolatot jelentett az áldozati ételt készítő ember és a transzcendens erők között. Az ételen  keresztül a magyar  ember Isten áldását és segítségét igyekezett biztosítani.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!