Ebek petárdapánikban

Székesfehérvár - Minden esztendőben elmondjuk, mégis mindig tömegével érkeznek szilveszter után a menhelyre az elcsatangolt kutyák. Idén végre figyeljünk rájuk!

S. Töttő Rita

Senkinek nem újdonság, hogy a kutyák, ha nincsenek hozzászokva a hirtelen erős zajokhoz, mint amilyen a petárda durrogtatás hangja, annyira meg tudnak ijedni, hogy észvesztve menekülnek akár még a biztonságot jelentő otthonukból is.
Nem kell sokat tenni, hogy megelőzzük a bajt: a kertben élő kutyákat ilyenkor engedjük be olyan helyre, ahonnan nem tud kiszabadulni: garázsba, lakásba, fészerbe. Az udvarban láncon tartott állat félelmében még sérülést is okozhat magának, sőt, rosszabb esetben meg is fojthatja magát, miközben menekülni próbál!
A póráz nélkül sétáltatott kedvenceket szilveszterkor mégiscsak kössük meg, egy hirtelen zaj, petárda robbanás ugyanis annyira megrémisztheti, hogy világgá szalad. Ilyenkor pedig nem csak elcsatangolhat, de az autó is elütheti a bepánikolt állatot. Aki tudja, hogy kedvence retteg a tűzijátéktól, durrogtatástól, az még most kérjen az állatorvostól nyugtató tablettát, s adjon az ebnek a  testtömegének megfelelő mennyiséget.
A kutyákba ezért is érdemes azonosító chip-et ültetni, nem drága, viszont ha eltűnik a kedvenc, a befogó gyepmester, a menhely és az állatorvos könnyen beazonosíthatja  segítségével az állatot. Ha már megtörtént a baj, hívjuk fel a körzeti menhelyet, hátha befogták kedvencünket. Ha nem, gyártsunk kis fényképes plakátokat, és minden lehetséges kommunikációs csatornán kérjünk segítséget. Ezt az aggódást azonban meg lehet előzni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!