Demján legújabban aranyban utazik

Demján Sándor a szövetkezés és a több lábon állás híve. Nem kétséges, hogy számára sikert hozott ez az üzleti filozófia, hiszen ma az ország egyik leggazdagabb embere.

Osváth Sarolta

Demján Sándor, Európa egyik legnagyobb befektetési társaságaként számon tartott, 300 milliárd forintra becsült vagyonú Trigránit Zrt. tulajdonosa legújabban aranyban utazik: magánemberként 25 százalékos tulajdonrészt vásárolt a befektetési aranypiacra belépő társaságban. A milliárdos vállalkozót ennek apropóján a magyar gazdaság helyzetéről is kérdeztük:

- Az arany ára az egekben szárnyal. Hosszú távon is erre lehet számítani?

- A gazdasági válság azt bizonyította, hogy aki korábban biztosnak gondolt értékpapírokba, befektetési alapokba vagy részvényekbe fektette a pénzét, komoly veszteségeket szenvedett. Megingott a befektetők bizalma, és felértékelődött a több lábon állás, a kockázatmegosztás és a biztonság. Évszázados tapasztalat, hogy krízisben az arany a legbiztosabb értékmegőrző eszköz. Magyarországon is egyre többen igyekeznek gondoskodni magukról. Az arany a legkisebb megtakarítással rendelkezők számára is elérhető, ráadásul bármikor hozzáférhető, rugalmasan pénzre váltható. Nemzetgazdasági szempontból is fontos, hogy legyen olyan megtakarítási forma, amely a polgárok számára  egyéb befektetési lehetőségek mellett  a legkisebb kockázatot jelenti.


- Az aranypiac nálunk, sőt a régióban is gyerekcipőben jár. Mekkorára becsüli a lehetséges forgalmat?

-  Úgy 510 milliárd forint közé tehető. Ez egyelőre elenyésző a hazai háztartások 28 ezer milliárd forintos bruttó pénzügyi vagyonához képest. A célunk az arány jelentős növelése, sőt, az országhatáron átlépve a regionális piacvezető szerepet is szeretnénk megszerezni.
 
- Nemrég bankot is alapított. A pénzügyi vállalkozások az eddigiekhez képest új irányt jelentenek?

- Elhatároztam, hogy a jövőben különböző társaságokat hozok létre, amelyekbe a magyar lakosságot szeretném bevonni. Ezekben a cégekben én csak egy bizonyos tőkehányaddal veszek részt, elsősorban az ötleteimet, a szellemi tőkémet, az üzleti, irányítási tapasztalataimat adom hozzájuk. A bank és a befektetési társaság az elsők a sorban, de több, adott esetben meglepő vállalkozás is van előkészületben, amelyekről egyelőre többet nem árulnék el.
 
- Gyakran kemény kritikával illette az aktuális gazdaságpolitikát, sajtótájékoztatóján most is hangsúlyozta, hogy hazánkban az előrelépéshez hiányzik az összefogás. Mostanában az országban minden erről szól. Ön hogyan gondolja az összefogást?

- A gazdaságban össze kell rakni a kis tőkéket, társulni kell. Sajnos erre nálunk kevés a hajlandóság. Személy szerint a szövetkezeti formák, a társas vállalkozások híve vagyok. Ilyen módon ugyanis pótolni lehet a tőkehiányt, amivel a gazdaság évtizedek óta küzd. Sajnálatos módon eddig a jelentős uniós források nem a gazdaságba irányultak, nem a tőkepótlást szolgálták, hanem jellemzően olyan létesítményeket hoztak lére, amelyek újabb költségvetési kiadásokat igényelnek. Holott a termelést kellene minden eszközzel támogatni. Régi vesszőparipám, hogy csak így jön létre a bővített újratermelés, ami az ország felemelkedésének, a szegénység eltüntetésének az alapja.

- Ön szerint miként lehet a gazdaságot helyrehozni?

-  Például a jó, sikeres modellek másolásával. Nemrég a rádióban hallottam, hogy ma Magyarországon negyven cigány család tíz hektáron intenzív zöldségtermesztést folytat. Megélnek belőle, nem szorulnak segélyre. Ez a modell  szerintem  alkalmas lenne arra, hogy sokszor negyven család számára megoldást jelentsen. Az állam szerepe a modellben az integráció, a védőernyő megteremtése. Annak idején, az áfészek a szakcsoportokban lényegében ezt valósítottak meg, de ilyen volt a bedolgozói rendszer is. Fontos feltétel még az adóterhek csökkentése. Nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy a termelésről le kell venni az adókat. Ez a versenyképesség alapja. A kitörési pont pedig az élelmiszer-gazdaság. Lehet, hogy meglepő, de szerintem Európa néhány évtized múlva éhezni fog, nem lesz elegendő az élelem, amit megtermel.
 
- Az agrárminisztérium legújabb javaslata szerint öt százalékra kellene csökkenteni az élelmiszerek áfáját, miközben a nemzetgazdasági miniszter élénken tiltakozik ellene. Ön szerint?

-  A konvergenciaprogramot végre kell hajtani, Matolcsy úr számára nyilvánvalóan a költségvetési hiánycél betartása a fontos. Hosszú távon azonban egyetértek az áfacsökkentéssel. Ez szociális kérdés is, fontos, hogy a szegények olcsó élelmiszerekhez jussanak. Előbb azonban a versenyképes termelői hátteret kell megteremteni. Ma nem versenyképesek a meghatározó ágazatok, mert korlátlanul jön be az olcsó import. Svájcban például mélyhűtött tőkehúst nem lehet árusítani. Vajon miért? Mert friss húst az üzletekbe csak bizonyos távolságon belülről lehet szállítani, tehát a közeli svájci termelőktől kell felvásárolni. Szinte hihetetlen, de nálunk a gazdálkodók legnagyobb gondja, hogy hét végére szinte lehetetlen munkaerőt találni. Miközben óriási a munkanélküliség!
 
- Ön a VOSZ-nak és az Országos Takarékszövetkezetek Szövetségének is elnöke, és szorgalmazója a Széchenyi-kártya program bővítésének, valamint a takarékszövetkezetek megerősítésének. Hol tartanak ezek a tervek?

-  Az agrár Széchenyi-kártya bevezetése komoly előrelépés lesz az agrárvállalkozások versenyképességének javításában, eddig ki voltak zárva a kkv-knak nyújtott kedvezményes finanszírozási lehetőségből. A bevezetés már szervezés alatt van, várhatóan még a nyáron sor kerül rá. A kormány és a takarékszövetkezetek között is folynak a tárgyalások, bízom benne, hogy a nyár közepétől már bővülhet a szövetkezeti hitelezési tevékenység.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!