Csúszhat a tóparti kerékpárút megépítése

Velencei-tó - Az idén nyáron körül lehet biciklizni a tavat! A déli parton már jó ideje járható a kerékpárút, az északin dolgoznak az út kivitelezésén, befejezése nyárra várható.

Kovalcsik Katalin

 

A kistérség pályázott az északi parti kerékpárút beruházására, amely lehetővé teszi, hogy Székesfehérvárról már az északi oldalról is el lehet jutni a Velencei-tó partjára, és a délin visszajutni, ha Dinnyésnél elkanyarodik Pákozd felé a kirándulók serege. A beruházásra nettó 359 millió forintot nyertek  a pályázók, Pákozd, Sukoró és Velence területén vezet keresztül az út. A kivitelezők jelenleg az egész szakaszon, a 15,4 kilométeres út építésén dolgoznak. Pákozdon és a faluba bevezető út alatt csapadékcsatornát is fektetnek. 
- A pákozdi és a sukorói részen a régészeti feltárás kissé hátráltatja a befejezést, de nem lesz különösebben jelentős a csúszás - mondta  Takács János, Pákozd polgármestere. - A községben, az Ingókő Étteremnél lévő hidat át kell építeni, szélesíteni. A kerékpárút nyomvonalát úgy lehet átvezetni ezen a területen, hogy az egyik lakótelekből kisajátítottunk egy részt.
A Hírlap szerkesztősége kapott egy elektronikus levelet az egyik helybeli lakostól, aki a testületi ülésen is kifogásolta a fakivágást. A polgármester elmondta, az öreg nyárfa útban volt, a hivatal udvarán megnézhetik, hogy már nem volt teljesen egészséges, de az út útjába esett. A kerékpárút mellett, de zömében Pákozdon 223 túlkoros, úgynevezett kétszer előnevelt fát telepítenek. A Kisfaludtól a fehérvári úthoz csatlakozó  beruházás Sukorónál lekanyarodik az evezőspályához, és Velencén fut össze a déli úttal még az idén nyáron.       


Az üdülőrészen várják az ivóvizet. Ötszáz telekre lehetne bevezetni, de egyelőre csak alig háromszáz feletti üdülő akar beszállni a beruházásba.  Ha a létesítési engedély a kezükben lesz, elkezdődhet a befizetés. Az összeg 350-380 ezer forint lehet, ha nem csatlakozik a beruházáshoz minden üdülő. Aki később száll be,  valószínűleg 20-30 százalékkal többet kell fizetnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!