Abaiak a banknál - felszabadul 25 millió forint, rendezhetik a béreket

Budapest - A pénzügyileg nehéz helyzetbe került Aba nagyközség önkormányzata az elmúlt hetekben több alkalommal tárgyalt a hitelező bankkal, amely a héten inkasszálta számlájukat. Így a bérekre, segélyekre, fenntartásra sem maradt pénz, a testületnek tehát lépnie kellett.

Miskei Anita

A pénzintézet biztosított korábban az önkormányzat számára folyószámla hitelt, melyet épp a legrosszabbkor mondott fel. Az elmúlt másfél hónapban több alkalommal tárgyaltak a felek, s az önkormányzat képviselő-testülete rendkívüli üléseken hozott azonnali határozatokat, eleget téve a bank kéréseinek, feltételeinek. Mindezek ellenére sem jártak sikerrel, s jutottak el odáig, hogy júliusban a pénzintézet ismét inkasszálta számlájukat, leemelte a normatívákra,  s a működőképességük fenntartására folyósított pénzeket. Utóbbit, az "önhikit" épp a Belügyminisztériumtól kapták a súlyos pénzügyi zavar elhárítására.

A leinkasszálás következtében az önkormányzat nem tudta kifizetni sem a béreket, sem pedig a szociális és ápolási segélyeket. Több mint 300 család helyzete vált tragikussá. A bank által tett ígéretek nem tartalmaztak határidőt, így  a testület úgy határozott, amennyiben csütörtökig nem szabadítanak fel számlájukon 25 millió forintot, pénteken délelőtt - a faluközösség megmentésért - az Erste Bank budapesti központjának aulájában tartanak sajtótájékoztatót.

Pénzt nem kaptak, így délelőtt Budapestre látogatott az önkormányzat képviselő-testülete, valamint jegyzője. Kossa Lajos elmondta, miután csütörtökön a meghívókat kiküldték, délután öt órakor a bank elektronikus szerződéstervezetet juttatott el számukra. Azt a testület tagjai reggel áttekintették, elfogadhatónak tartották. Mivel azonban pénzre van szükségük, a nyilvánosság segítségét is kérték. Végül péntek délelőtt a bank elnök-vezérigazgatója Radovan Jelasity fogadta a testület tagjait, de a nyilvánosságot kizárta.

A megbeszélést követően Kossa Lajos úgy tájékoztatott, a pénzintézet hétfőn 25 millió forintot szabadít fel az önkormányzat számláján, amelyből azonnal rendezik a béreket, segélyeket. Majd a hét végén a további terhek enyhítésére újabb 25 milliót bocsátanak rendelkezésükre. A korábbi folyószámla hitelkeret visszaállításáról csak annyit tudtunk meg, azt csökkentett mértékben veheti igénybe az önkormányzat. Addig azonban hosszú az út, további tárgyalások szükségesek.  

A bank inkasszált Aba számláján, családok megélhetése került veszélybe. Részletek itt!

Előzmények alább, a kapcsolt anyagokban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!