A felcsúti polgármester-ügy precedenst teremt

Felcsút - Járatlan úton jár a képviselő- testület a polgármester felmentésével kapcsolatban, annyira új a törvény e passzusa. Petrin László jegyzőt néhányan fel is keresték az ország más szögleteiből, hogy ők is hasonló cipőben járnak.

Zsohár Melinda

A felcsúti képviselő-testület összeférhetetlenség címén mondta ki Varga György polgármester megbízatásának megszűnését, amint azt lapunk is megírta. Nem felmentették a képviselők, nem lemondásra szólították fel, az önkormányzati törvény új passzusainak hatályba lépésével az említett megfogalmazás a jogszerű - magyarázza Petrin László, Felcsút jegyzője. Az igazgatásszervezői végzettséggel is bíró jogász tapasztalt szakember, ám az ő praxisában sem fordult elő hasonló eset (mivel még nem is fordulhatott), a felcsúti ügy tehát precedenst teremt.

- Tavaly december 24-étől négy új összeférhetetlenségi okot foglaltak a törvénybe, amely a polgármesterséggel az összeférhetetlenséget kimondja - foglalja össze Petrin László a változásokat. - Ha a bíróság jogerősen kényszer-gyógykezelést rendelt el, ha a közügyek gyakorlásától jogerős eltiltás van érvényben, ha bűntett miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték az illető polgármestert, illetve ha az állammal szemben rendezetlen köztartozása van. Felcsút polgármesterénél ez utóbbi áll fenn - zárja, hozzátéve: ez nem politikai és nem érzelmi kérdés!

A köztartozást a törvény hatvan napig rendezni engedi, ez a határidő azonban február 22-én lejárt. A fizetési könnyítés (részletfizetés vagy fizetési halasztás) is elegendő lett volna, miután azonban egyik sem történt meg, rendkívüli testületi ülésen három képviselő indítványozta az összeférhetetlenség kivizsgálását. Február 28-án mondta ki a testület az összeférhetetlenséget, s a polgármesteri tisztség megszűnését. Varga György polgármester azonban a Fejér Megyei Bírósághoz fordult, s kérelmezte a határozat felülvizsgálatát. A bíróság ezután március 16-án a testületnek kézbesítette végzését, hogy nyújtsa be ellenkérelmét, észrevételeit, s a bizonyítékokat - zongorázunk végig a történteken  Petrin László jegyzővel. Nincs ebben sem gúny, sem cinizmus, járatlan úton jár mindenki. A Fejér Megyei Bíróság sem rutinból dönt, minthogy nincs ebben rutinja, az eljárásrend nincs kidolgozva e tárgyban sem az önkormányzatoknál, sem a bíróságon. A testületi határozat azonban csak akkor emelkedik jogerőre, ha a fellebbviteli utakat is megjárja. Része a történetnek, hogy ha a megjelölt határidő után fizeti ki köztartozásait a polgármester, az késő, mert a hatvan nap, illetve az összeférhetetlenséget megállapító testületi döntés időpontja a mérvadó. Viszont ha más esetben nem indítványozza a testület a vizsgálatot, és egyszer csak kifizeti a köztartozását a polgármester, ha senki nem forszírozza a dolgot. Szóval van elég kérdőjel. Felcsúton a törvény betűje szerint jártak el, március végére megtudhatjuk, kiírják-e az időközi választást a polgármesteri tisztségre vagy sem.

Varga György polgármester bejár a hivatalba, a napi ügyeket intézi, de a napi működési jellegű kötelezettségvállalásokon kívül jelentős kötelezettségvállalásra nem kerül sor. Március 28-ára hívta össze a következő képviselő- testületi ülést, akkorra talán többet tud majd mindenki az elkövetkezőkről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!