A Balaton vize még mindig kitűnő

FMH - A Balaton vízminősége az utóbbi hetek kánikulai időjárása ellenére továbbra is kitűnő - derül ki a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének legfrissebb, augusztusi jelentéséből.

feol.hu

A jelentés szerint a Tihanyi-félszigettől keletre a vízben nagyon kevés a lebegő algák mennyisége, az a-klorofill koncentrációja literenként mindössze 2 mikrogramm. A félszigettől nyugatra, Balatonföldvártól-Keszthelyig ennek tízszerese az algák mennyisége: az a-klorofill literenkénti koncentrációja 20-21 mikrogramm.
"Ez a magasabb érték is azonban jó vízminőséget jelent, mert a megengedhető mennyiség ennek több mint háromszorosa" - hangsúlyozza a közlemény.
A legnagyobb mennyiségben - az évszaknak és a körülményeknek megfelelően a fonalas, a légköri nitrogén megkötésére képes kékalgák - fordulnak elő a vízben.
A jelentés szerint augusztus 12-én kissebfajta pánikot okozott a balatonlellei strandokon egy apró, mindössze 1-2 centiméter nagyságú, soklábú élőlény tömeges megjelenése a partközeli vízben. Ezek apró rákocskák voltak, amelyek a parti kövek közötti résekben élnek, és normális esetben nem hagyják el a számukra megfelelő élőhelyeiket. A Balaton déli partján fő tömegüket a kétpúpos bolharák (Dikerogammarus villosus) alkotja. Ez a faj mindenevő, algákat, elhalt növényi és állati részeket fogyaszt, de egyben ragadozó is, így fajtársaira is veszélyt jelent.
"A víz közelében tartózkodók elmondása szerint a hajnali repülőgépes szúnyogirtást követően menekültek ki a biztonságot nyújtó élőhelyükről ezek az apró, a fürdőzőkre semmiféle veszélyt nem jelentő állatkák a nyílt vízbe, ahol még a délután folyamán is ezrével vergődtek. A vízparton élők beszámolója szerint ez a jelenség nem egyedi, szinte minden repülőgépes szúnyogirtást követően megfigyelhető kisebb-nagyobb intenzitással" - emeli ki a beszámoló.
Az intézet júliusi jelentésében beszámolt arról is, hogy az először 2006-ban észlelt invazív kagylófaj, az amuri kagyló 10-12 centiméteres példányaira bukkantak a tóban. 
A mostani közlemény szerint az elmúlt napokban egy újabb inváziós kagyló tömeges előfordulását észlelték Tihany partjainál. "Az ehető ázsiai kagyló (Corbicula fluminea) Magyarországon először a Dunából került elő 1999-ben. Ez a kistermetű kagyló gyorsan terjeszkedik Európában és Amerikában is" - hangsúlyozza az intézet.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!