Wekerle-emlékév - A miniszterelnök lesz a védnök

Mór - Orbán Viktor miniszterelnök elvállalta a Wekerle emlékév védnökségét - jelentette be vasárnap, a volt kormányfőnek készülő szobor elkészültéhez gyűjtő, az eseménysorozatot elindító jótékonysági esten Törő Gábor, az emlékbizottság elnöke.

Klecska Ernő


Vasárnap, az első polgári származású magyar miniszterelnök születésének 162. évfordulóján, szülővárosában, Móron  megkoszorúzták Wekerle Sándor emléktábláját. A rendezvény, amit egy 150 fős jótékonysági emlékműsor is követett, több volt mint egyszerű megemlékezés, hiszen ez indította útjára a Wekerle Sándor emlékévet.  A műsor a méltó megemlékezés mellett adománygyűjtési célokat is szolgált a Nagy Benedek szobrászművész által tervezett, életnagyságú köztéri bronz-gránit Wekerle emlékmű megvalósulásához.

 


A műsorban Miklósa Erika operaénekesnő, Varga Zoltán kürtművész és a Móri Ifjúsági Fúvószenekar előadása mellett olyan érdekes és formabontó irodalmi megemlékezésre is sor került, amelyből kiderült, hogyan vélekedtek Mikszáth, Jókai és más szerzők  a finánczseninek nevezett,  a miniszterelnöki posztot háromszor is megszerző, de több tárcát is vezető politikusról műveikben.
Az emlékműsor a helyi civilek által kezdeményezett, a települési önkormányzat által hivatalosan is emlékévvé nyilvánított kezdeményezés első nagy programja volt. A tudományos konferenciákkal, sport és tanulmányi versenyekkel, nemzetközi programokkal  élővé tenni tervezett programsorozat 2011. augusztus 26-án, a köztéri emlékmű felavatásával ér véget. Vasárnap a résztvevők megnézhették Nagy Benedek szobrászművész műtermében a készülő emlékmű 1:1 léptékű modelljét is.

 


Az Erzsébet téri Művelődési Házban megrendezett emlékműsor keretében Törő Gábor országgyűlési és megyei közgyűlési képviselő, az emlékbizottság elnöke hivatalosan is bejelentette:  a Wekerle Sándor Emlékév 2011 rendezvénysorozat fővédnöki tisztét az emlékbizottság felkérésére Orbán Viktor, Magyarország jelenlegi  miniszterelnöke vállalta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!