Tízből négyen visszatérnek a börtönbe - program a szabadulókért

Baracska - Ma tízből négy kiszabadult, egykori fogvatartott idővel visszakerül a rácsok mögé. Ezen a helyzeten igyekeznek javítani egy programmal.

Tihanyi Tamás

Szakembereket vártak csütörtökön a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektumába, ahol nyitórendezvényét tartották egy olyan pályázati pénzből megvalósuló programnak, amellyel az elítélteket igyekeznek visszavezetni a társadalomba. Az esemény egyben tapasztalatcsere is volt. A konferencia résztvevői mindannyian tudják: a társadalom közös érdeke, hogy akik letöltik büntetésüket és közénk szabadulnak, azokat család és munka várja. Esély egy rendes élethez. A Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet és a Magyar Bűnmegelőzési és Börtönmissziós Alapítvány projektje 47 millió forintból valósul meg 2014 januárjának végéig. Tizennyolc hónap alatt 300 elítélt kap tájékoztatást, 30 szakember képzése történik meg. A programban 40 férfi fogvatartott vesz részt Baracskáról, 20 a kalocsai női börtönből. Tízen kapnak lakhatási támogatást, és a családokat is felkeresik. A feladat nem kicsi: azt kell elérni, hogy a börtönlakó szembenézzen tettével, szembesüljön azzal, amit elkövetett, s ne a büntetés-végrehajtás és a bíróságok áldozatának tekintse önmagát. Lehetőség szerint aki erre méltó, izzadságos munkával próbálja jóvátenni bűnét. A cél az, hogy a szabadulók közül senkiből ne legyen visszaeső: ezt lehetetlen elérni, de ha csak néhány embert sikerül megmenteni saját jövőjének, már megérte a próbálkozást.


- A kulcsszó a család! - szögezte le Roszík Gábor, a börtönmisszió alapítója. Elmondta: hatszor nagyobb eséllyel kerül vissza a szabaduló a börtönbe, ha nem várja a család. Ezért fontos, hogy önkénteseikkel megteremtsék a kapcsolattartás formáit, előkészítsék a szabadulást. Ebben a gyülekezetek sokat segítenek. A másik kulcsszó a munka. Cséri Zoltán baracskai parancsnok kiemelte, a biztonság mellett ezért helyeznek nagy hangsúlyt a nevelésre, a szakképzésre, és a hasznos munkavégzésre: utóbbira Baracskán egyre több lehetőség nyílik. A társadalomba való visszaút érdekében szoros kapcsolatban dolgoznak az egyházakkal és a civil szervezetekkel. Kovács Mihály bv. alezredes a tapasztalatokról beszélt: - A börtönben a fogvatartott ismeri a jogait és kötelességeit, azt ott bevasalják rajta.Ám szabaduláskor megszűnik az ellenőrzés, és ha nincs ott a család, nagy esély van a bűnismétlésre. Minden olyan szabaduló, aki megtalálja a helyét a társadalomban, nekünk már sikert jelent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!