Túlzsúfoltak a temetők

Székesfehérvár, Dunaújváros – Túlzsúfoltak a régi fehérvári temetők, ennek ellenére még van elég sírhely. Egyre több manapság az urnás temetkezés, gyakoribb, mint a koporsós, Dunaújvárosban is.

Silye Sándor

Az elmúlt évtizedekben az urnával történő temetkezési mód vált gyakoribbá. Ez Székesfehérváron a szertartások 60-70 százalékát jelenti. A választáskor nem elhanyagolható szempont az ár, amely a koporsós temetkezés töredéke. Főleg akkor, ha valaki nem temetőben helyezteti el elhunyt szerettei urnáját, hanem magával viszi. Erre ugyanis ma már van lehetőség. Székesfehérváron különféle sírhelyek és urnatároló helyek közül lehet válogatni: váltható sírhely 15 és 22 ezer 400 forint közötti áron. A földben lévő urnahely 5 ezer 900 és 12 ezer forint között kapható, a falban lévő pedig 12 ezer 500 és 23 ezer 900 forint közötti ár között, megváltási időtől függően. A föld felett álló urnakripta pedig, nagyságtól függően 30 ezer 200 és 42 ezer 100 forintba kerül.


Székesfehérvár városgondnoksága nyolc temetőt gondoz, melyekben összesen 27 ezer sírhely található, de gondozza két egyházi tulajdonú és a katonai temető zöldterületét is. A város régi temetői telítettek, a sírok közötti távolságok kicsik, ezért kevés esetben van lehetőség a sírhelyek ismételt kiadására. További problémát jelent a gyenge talajszerkezet – a Sóstói római katolikus temetőben például nincs is koporsós temetés a balesetveszély miatt. A Béla úti köztemetőben, amely viszonylag új kialakítású temetőkertnek számít, a földbe történő koporsós temetések rendelkezési jogának lejárata nemrég merült fel először. – Székesfehérvár régi temetői valóban „megteltek” – mondta el kérdésünkre Rönkös József, a városgondnokság munkatársa, aki hozzátette: – A Béla úti köztemető 1984- ben nyílott. Először 2005-ben bővítették, így a közeljövőben elegendő temetési hely biztosított. Ennek ellenére a város jelenleg is folytat tárgyalásokat a területbővítésről, hiszen előrelátónak kell lenni: egyszer ezek a helyek is elfogynak.

A Dunaújvárosi Temető huszonegy hektáros területén hozzávetőlegesen 15 ezer sírhely van, amiből négyezerre tehető az urnások száma. A temetőt üzemeltető cég egyik ügyvezetője, Szabóné Palkovics Katalin szerint az utóbbi években lényegesen többen választják a hamvasztásos temetést – nem titok: jóval költségkímélőbb megoldás. A temetések körülbelül 70-75 százaléka zajlik ilyen módon. Arra a kérdésre, hogy mitől is változtak meg ennyire a temetési szokások, Palkovics Katalin így válaszolt: – Egyrészt a költségek leszorítása szól az új lehetőségek mellett, másrészt el kell fogadnunk, hogy a mai középkorúak, fiatalok életében már nem meghatározó a rendszeres sírgondozás, temetőlátogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!