Korszerűsítették a negyvenéves pálinkafőzdét

Csákvár - A mai kor igényei szerint modernizálta pálinkafőzdéjét Viszló Levente, akinek édesapja építtette a községnek a népszerű egységet. Az avatón a magyar pálinka hungarikummá válásának jelentőségéről szólt V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár.

Zsohár Melinda

Valaha minden faluban működött szeszfőzde, s legtöbbje meglehetősen vitatott minőségű pálinkát állított elő. Mára megváltoztak hazánkban a pálinkafogyasztási szokások, s az immáron levédett nevű és hungarikum termékként nyilván tartott pálinka sem azonos a régi „kerítésszaggatónak” csúfolt alkohollal. Reneszánszát éli a sokféle gyümölcsből előállított és mérsékelt alkoholfokú élvezeti cikk, mondta el Viszló Levente tulajdonos, aki 1993-ban vásárolta meg a községtől az eladásra kínált főzdét. Két idős főzőmester, Nagy János és Benczik Ferenc a legutóbbi időkig tartották a frontot, s megkísérelték kihozni a legjobbat a régi lepárló berendezésből.

Megérett az idő a korszerűsítésre, s a teljes modernizálásra, a régi hangulat megtartásával – határozott Viszló Levente. Magyar gépeket vásárolt, s saját fejlesztésű fűtési rendszert alakított ki a helybéli kivitelezőkkel. A nagy energia- és vízigényű pálinkafőzéshez napraforgótöreket és mezőgazdasági aprítékot égetnek el a csákvári főzdében, s a hulladékhővel technológiai és fűtésre szánt meleg vizet használnak fel, ezzel is csökkentve a környezetterhelést. A bérfőzés mellett saját, ritka és különleges gyümölcspálinkákat is főznek családi fogyasztásra, kísérletképpen: vadcseresznyét, cigánymeggyet, barkócaberkenyét. A szigorú élelmiszerfeldolgozói kívánalmaknak megfelelő főzdében a kecskeszőrrel letakart régi fapadokon akár megvárhatják a cefregazdák, hogy szemük láttára csurogjon le a drága nedű a száznál több helyütt leplombált berendezésből.

A kereskedelmi, a magán- és a bérfőzés jól megfér egymás mellett, s a pálinkafőzés liberalizációja is elérte a célját, jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár. A korábbi pancsolt italok helyett jó minőségű pálinkát fogyaszt adómentesen a család. E nemzeti italunk versenyre kelhet a konyakkal és a whiskyvel, s a korszerűsödő kereskedelmi főzdéknek köszönhetően a talponállók italából az elegáns vacsorák kedvelt különlegességévé avanzsált a magyar pálinka, fűzte hozzá V. Németh Zsolt. Megidézte avató beszédében a néphagyományban szerepelő pálinkát, a hozzá fűződő tréfás és humoros legendákat, rítusokat. Az európai uniós ellenvélemények ellenére továbbra is kitart a kormány a bérfőzőkben és az otthon előállított pálinkák adómentessége mellett – hangsúlyozta. Bejelentette: októberben hét milliárd forintot tartalmazó pályázati forrást nyit meg az agrárkormányzat mezőgazdasági vállalkozásoknak, nem mezőgazdasági tevékenységre. A pénzt élelmiszeripari beruházásokra, köztük szeszfőzdék építésére, felszerelésére is fordíthatják a nyertesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!