A vasműsök azonnal követelik az idei béremelés második részét

Dunaújváros - Azonnal fizessék ki az idei alapbérfejlesztés második részletét, és nevezzenek ki egy dönteni jogosult személyt a tulajdonosok: ez a szakszervezet két feltétele.

Pekarek János

Folytatódik az egyelőre végtelennek tűnő történet: a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetség levélben válaszolt a vállalatvezetés azon javaslatára, hogy a prémiumrendszer átalakításáról (egyben az idei béremelés második 2,1 százalékos részéről) újabb harminc nappal, október 31-ig hosszabbítsák meg az október elsején lejárt határidőt.


Az érdekvédők szövetségi tanácsa szerdán tárgyalta meg a helyzetet. Határozatukat végül pénteken adták át Evgeny Tankhilevich vezérigazgatónak, akivel ez alkalomból kétórás eszmecserét is folytattak, bár a határozat tartalmát nyilván még alaposabban tanulmányoznia kell a vállalatvezetésnek.

Mucsi Zoltán,  a szakszervezeti szövetség elnöke kérdésünkre azt válaszolta: az érdekvédők képviselői megállapították, hogy az október 1. előtti 162 napon át sem sikerült érdemi megállapodást kötni, s ennek következményeként a 2012. évi alapbérfejlesztés második részének végrehajtása is elmaradt. Ezért a szakszervezeti szövetségi tanács tagjai nem tartják felelősnek magukat.

Úgy döntöttek, hogy a tárgyalási határidő feltétel nélküli meghosszabbítását elutasítják! A prémiumrendszer átalakításáról szóló tárgyalási határidő  újabb harmincnapos hosszabbításhoz csak akkor járulnak hozzá, ha két feltételük egyszerre teljesül: azonnal kifizetik az alapbérfejlesztés második 2,1 százalékos részét (mégpedig január elsejéig visszamenően), és ha az igazgatóság kijelöl egy kompetens, döntési joggal rendelkező személyt, aki jogot kap a szakszervezettel egyeztetett prémiumszabályzat aláírására.

A kialakult, cseppet sem egyszerű helyzet részleteit a szakszervezet munkásgyűlésen fogja ismertetni, természetesen az addig bekövetkező fejleményekkel együtt, október 15-én, hétfőn délután negyed háromkor, a vasmű kultúrtermében. Oda nemcsak a szervezett dolgozókat, hanem minden érdeklődő vasműs alkalmazottat várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!