Sárbogárdi szántóverseny: barázdát szántott az ágyeke

Sárbogárd - A mezőföldi település délnyugati határában ötvenhat gazda öt kategóriában mérte össze tudását a hét végén. A szántóverseny közösségteremtő szerepe túlmutat egy gazdasági találkozó keretein.

V. Varga József

A Sárbogárdi Gazdák Baráti Köre a gazdatársadalom szép hagyományát folytatja, hiszen a krónikák szerint már a 19. században is rendeztek szántóversenyt ezen a tájon. Három éve határozták el a bogárdi gazdák, hogy ismét életre hívják a Sárréten az évtizedes Csipkerózsika-álmát alvó nemes megmérettetést. A múlt évben 44, most szombaton 56 versenyző (köztük erdélyi és felvidéki gazdával) szántotta a harmadik alkalommal életre hívott sárbogárdi szántóversenyen a barázdát a Rácz-hegyen, Lajtos János birtokán. A nyitó barázdát 10 órakor húzták, a látványos egybeszántás (a traktorok felzászlózva, lámpáikat felkapcsolva V-alakban jöttek lefelé a tábla végéből) körülbelül 14 órára fejeződött be.

Országon belül a legtávolabbról a mohácsi Benedek István érkezett Sárbogárdra, a határon túlról pedig a zetelaki Csergő Elemér (Erdély) és a libádi Puss János (Felvidék). A „nehézfiúk” mezőnyében (nagy váltva forgató eke) egy bogárdi ifjú hölgy, Szakács Andrea bronzéremmel zárt. Kiváló teljesítményét a szigorú ítészek külön is kiemelték. A bogárdi főiskolás Németh Róbert nem rest - ha itthon van, hamar a traktor nyergébe pattan.

A földműves ünnepek közösséget teremtenek - hangsúlyozta érdeklődésünkre a korelnök Pluhár István a rendezőség két tagjával, Szőnyegi Györggyel és Bakonyi Istvánnal egyetemben. Együtt vannak a családok, barátok, ismerősök ezen a kötetlen napon - diskurálnak, szórakoznak kicsinyt. Persze azt is szeretnék a gazdák, hogy az érdeklődők megismerjék tevékenységüket, hogy rangja legyen fáradságos munkájuknak.

A váltva forgató ekével történő szántást a szigorú zsűri tíz pontból álló bírálati rendszer alapján értékelte. Figyelembe vették a többi között az egyenletes barázdaszeleteket, a kellő mélységet, a rögmentességet, az ék alakú szántás és a befejező szántás csatlakozását, az első és az utolsó eketest azonos emelkedését. Arra is figyelni kellett, hogy traktorkeréknyom ne látszódjék, s tarlómaradvány, gyom se maradjon a területen.

A harmadik sárbogárdi szántóversenyen öt kategóriában hirdettek győztest. Lófogatos ekében Szummer Attila nyert Raffai József és Herceg László előtt. A 3-as ágyeke kategóriában Győri János megelőzte Kovács Györgyöt és Fehérvári Istvánt, míg a 4-6-os ágyekében Benedek István nem talált legyőzőre, a második Tóth János, a harmadik Kiss Zoltán lett. A 3-as váltva forgó eke versenyszámban aranyérmes Puss János, az ezüst Nagy Bálintnak, a bronz Csergő Elemérnek jutott, a 4-6-os váltva forgató ekével pedig Reng Roland vitte el a pálmát ifjú Dala Lajos és Szakács Andrea elől. Különdíjat kapott a traktorok felvezetéséért a népviseletbe öltözött Koskáné Magyar Magdolna és legfiatalabb versenyzőként ifjú Vámosi István.

Hagyományőrzés a földeken, közösségteremtés traktoron innen és túl

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!