Országos díszmadár kiállítás a Vörösmarty művelődési házban

Székesfehérvár - Óriási hangzavar – hol finom csivitelés, hol pedig fülsiketítő rikkantás – fogadta a látogatókat szombaton a székesfehérvári VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház termeiben. A Díszmadárbarátok Székesfehérvári Egyesülete az idén is bemutatót rendezett, amelyre az ország minden tájáról érkeztek kiállítók, hogy a szakmabeliek és a nagyközönség egyaránt láthassa, miféle tollas szépségek születnek a hazai díszmadártenyésztőknél. A kiállítás két napig tart: még vasárnap is várják a látogatókat, egészen este fél hatig

Gábor Gina

Évről évre azért, szeptemberben rendezik meg ezt a bemutatót, mert a madarak ilyenkor már túlestek a vedlésen, és készülődnek az új költésre: így aztán a legszebb pompájukban láthatjuk a színes kis jószágokat – tudtuk meg Körvélyesi Ferenctől, a fehérvári egyesület elnökétől. Ez az országos találkozó egyfelől szakmai megmérettetés, hiszen a zsűri fajtánként  megválasztja a legszebb madarakat, ugyanakkor pedig az ismeretterjesztés szándéka is vezérli az egyesületet.  Elvégre a nagyközönség is láthatja, hányféle csivitelő, szépséges szárnyast lehet akár otthon is nevelni, ha azt szeretnénk, hogy a természettel egy kicsit szorosabb kapcsolatunk legyen.

- Már egy 7-8 éves gyerek is próbálkozhat egy zebrapinty pár  tartásával, de választhatja a hullámos papagájt is  – mondta Körtvélyesi Ferenc. – A zebrapinty elbűvölő, színes madárka. Általában egy hímet és egy tojót  érdemes belőlük beszerezni, mert együtt jól megvannak. Ráadásul könnyű számukra fészkelőhelyet is kialakítani a kalitkában. A szaporulatot pedig általában szívesen átveszik a kereskedések. A gyerekeket mindez felelősségre neveli, hiszen gondoskodniuk kell a parányi, kedves élőlényről: a zebrapinty párnak  mindig elegendő mag és víz kell, cserébe pedig a szemünk előtt költik ki és nevelik fel  a pici pintyeket – óriási élmény ez,  egy apró madárpár behozza a lakásba a természetet A hullámos papagájt is egyszerű tartani:  ráadásul még egy-két egyszerű szóra is meg lehet tanítani.

A profi, gyakorlott madarászok persze több törődést, nagyobb gondoskodást  igénylő fajtákat is nevelnek, és különféle kereszteződéseket is létrehoznak, a tenyésztés során egy –egy madárfajtának újabb és újabb különleges színváltozatai alakulnak ki.


A bemutatón külön csoportban láthatjuk a legkülönbözőbb díszpinty-féléket: a már említett zebrapinty mellett a csodálatos színekben (lilában, sárgában, kékben) pompázó, Ausztráliából származó gould-amandinában, a gyémánt pintyben vagy a tűz pintyben  egyaránt gyönyörködhetünk.

Egy másik részlegben csodálatos kanárikon akad meg a szemünk: ezek kalauzunk, Körvélyesi Ferenc kedvencei. Ő  és a családja is madárdalra, a kanárik énekére ébred reggelente Körvélyesi Ferenc főleg a különféle színváltozatú kanárik szerelmese, tenyésztője: mert téved, aki azt hiszi, a kanári csak sárga lehet A bemutatón a kanárik különféle alakváltozataira is rácsodálkozhatunk (akad madárbarát, aki ezeket tenyészti):  az egyik jószág például mulatságos bubifrizurát visel. De persze, a madarászok harmadik része a legszebb énekű egyedek kedvelője: azokat tenyésztik tovább, amelyek csodálatosan dalolnak.


Minden bemutatón nagyon népszerűek a színpompás papagájok is: gyönyörködhetünk kis-sándor papagájban,  királypapagájban,  de van közöttük amazon, hegyi, rozella fajta egyaránt: rikoltozásuk messzire hallatszik, színes tollazatuk lenyűgöző.   Pennant-papagájt láttunk  citromsárga gúnyában és vörös-kék tollazatban egyaránt. A bemutató egyik különlegességét Molnár István hozta Fertőrákosról: az Új-Guineából  származó fehér farkcsíkú lórit ő kezdte el először tenyészteni hazánkban. A madara nagyon szelíd, pelyhes kora óta neveli Különösen tetszetősek az egészen nagy madarak: a kék-sárga arapapagáj pár hatalmas mérete, jókora, erős csőre tiszteletet parancsoló. Magunk egy jákó papagájjal igyekeztünk némi kapcsolatot teremteni, hátha szóra bírjuk: ez ugyanis a legjobb hangutánzó madarak egyike.


Aki egy nagyméretű jó hangutánzó  papagájra áhítozik, annak Körtvélyesi Ferenc azt ajánlja, tenyésztőtől vásároljon egészen fiatal madarat, és szoktassa kézhez. Viszont ne felejtsük, mindez óriási felelősség! A kézhez szoktatott, egyedüli madárként tartott   nagy papagájokban igen erős kötődés alakulhat ki a gazdájához. Sokat kell vele törődni, nem szereti a magányt: a választásunk  hosszútávra szól, hiszen az efféle madarak 30-50 évig is elélnek. Viszont némelyik – ha foglalkoznak vele – sok szót megtanul. A legtöbbjük   nagy huncut: pontosan tudja utánozni a telefoncsörgést, a csengőszót, de még a jó fülű kutyát is megtéveszti. Sok eb rohangál kétségbeesve otthon: hallja a füttyjelet, amivel a gazdája szokta hívni, de a gazdának nyoma sincs – nem veszi észre, hogy csak a kalitkájában „trónoló” papagáj szórakozik vele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!