Szabadul a kulcsi gyilkos?

Kulcs-Budapest - Továbbra is zár alatt van a kulcsi családirtó: H. Csanád Jutas előzetes letartóztatását ugyan megszüntette a bíróság, de ideiglenes kényszergyógykezelés címén változatlanul az IMEI-ben őrzik.

Pekarek János

- Igazságügyi elmeorvos szakértők elkészítették védencem, H. Csanád Jutas elmeállapotáról szóló szakvéleményüket: eszerint ő tette elkövetése idején nem volt beszámítható elmeállapotban - mondta lapunknak Hortobágyi Tibor, a kulcsi sorozatgyilkosként megismert fiatalember ügyvédje.

A szakvélemény alapján a bíróság július 3-án megszüntette H. Csanád Jutas előzetes letartóztatását.

- Nem kell megijedni - mondta az ügyvéd - ez nem azt jelenti, hogy védencem szabadlábra került. Továbbra is ott van őrizet alatt, ahol eddig, azaz IMEI-ben (Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet), csak már más jogcímen: mint ideiglenesen kényszergyógykezelés alatt álló személy.

Hortobágyi Tibor elmondta, hogy a kulcsi gyilkosságok ügyében nincs még hivatalosan lezárva a rendőrségi nyomozás  bár a beismerő vallomás és a szakértői vélemények után már túl sok tisztázandó kérdés nincs hátra.

Az ügyvéd hozzátette: csak remélni tudja, hogy ezek után nem húzzák majd sokáig a dolgot, és ősszel az ügyészségre kerül az ügy, ahol  vádat emelnek H. Csanád Jutas ellen.

- Mivel azonban nem volt beszámítható tette elkövetése idején, nem látok más lehetőséget, mint hogy a bíróság elmeorvosi kényszergyógykezelésre ítélje védencemet! - jegyezte meg Hortobágyi Tibor. - A kényszergyógykezelés maximális időtartama az érvényben lévő törvények szerint húsz év lehet. Azonban a gyógykezelés eredményességéről szakértő orvosoknak kell majd nyilatkozniuk. Ha úgy találják, hogy védencem meggyógyult, akkor egyszerűen nem lesz ok arra, hogy továbbra is zárt intézetben kezeljék. Ez esetben a szakértők megállapítása alapján, az általuk meghatározott időpontban szabadlábra kell  helyezni védencemet, hiszen akkor már nem állnak majd fenn a kezelést megalapozó körülmények! - mondta az ügyvéd.

Az IMEI-ben átlag öt évet töltenek a páciensek, félévente vizsgálják felül az állapotukat, de jogvédők szerint könnyű bennragadni a Kozma utcai börtönben lévő intézetben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!