Mi lesz a bodajki tófürdővel?

Bodajk - A város egyik ékköve volt a tófürdő. Így, múlt időben. A karsztvizek újbóli feltörése tette szükségessé a meder fenekét borító agyagpaplan felszedését. Most alig van víz a tóban.

B. Kiss László

Nagyobb bajt kívánt megelőzni az önkormányzat, amikor arról döntött, hogy az addig mesterségesen táplált tófürdőből - úgymond - kihúzza a dugót, eltávolíttatja a meder, méginkább a  medence fenekét szigetelő agyagpaplant, így utat enged  a karsztforrásoknak, amelyek a bányák felhagyása után jelentek meg ismét.
Míg Bodajk esetében a karsztvíz -  tengerszint feletti - magassága az 1990-es évek elején 103 méter volt, ez a szint ma 143-145 méter körüli, és nem zárható ki a vízszint további emelkedése. Mindennek következtében volt olyan terület a településen, amely elmocsarasodott, víz alá került a  Deák utcai vízmű telepe, és hónapok óta folyamatosan szivattyúzni kénytelenek a vizet a tó mellett álló épületből.


Az agyagpaplan eltávolításával annak kívánták az elejét venni, hogy a tó alatt újra feltörni készülő források szétterüljenek, s esetlegesen a környező lakóingatlanoknál okozzanak gondot. A témában az önkormányzat március 7-én tartott lakossági fórumot, erről részletesen  beszámoltunk.   
Mostanra megtörtént az agyagpaplan eltávolítása, és benyújtották a mederfenék kotrásának vízjogi létesítési, fennmaradási engedélyezési tervét  tudtuk meg Almádi István polgármestertől.
A tavat korábban mesterségesen táplálták, ennek azonban az új helyzetben nincs értelme. Így annyi benne a víz, amennyire a meder természetes úton feltelik. Ez jelenleg 40-50 centiméteres mélységet jelent  mondta el az elöljáró, aki arra is felhívta a figyelmet:  a tóban már tiltott a fürdés.
A tófürdő egyik ékköve volt a Bakony lábánál fekvő városkának. A település szívében fekvő méretes medence partjáról a katolikus templomra, illetve a megye egyik legszebb kálváriájára lehet látni. Árnyas fák, csönd, a kéklő víztükör  látványa kedvelt pihenőhellyé tette a tófürdő környékét, ahol néhány éve strandröplabda pálya  is épült.
Arról, hogy mi lesz  a jövőben a tófürdővel, nemigen lehet még mit mondani. Az alját az agyagpaplan felszedése után vízáteresztő kavicccsal szórták le. Azt, hogy mennyire telik vissza természetesen úton, nem tudni, és az is bizonytalan, hogy milyen pénzforrások állnak majd jövőre az önkormányzat rendelkezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!