A pszichopata nem okul, nincs lelkiismeret-furdalása

Székesfehérvár - A 25 éves pécsi lánynak, aki szexuális gyilkosság áldozata lett múlt héten, egyetlen esélye lett volna a túlélésre: ha valaki hazakíséri. Nem emlékszik a szakértő, hogy Fehérváron történt hasonló eset, de bármikor megtörténhet...

S. Töttő Rita

A tényen, hogy egy fiatal lányt megerőszakoltak, majd megöltek, nem változtat, ha tudjuk, a támadónak milyen indítékai, okai voltak tettére. Mégis érdemes megismerni a Magyarországon is egyre szaporodó erőszakos indíttatású, nem ritkán aberrált motivációjú tettek hátterét azért, hogy felkészülhessünk és megvédjük szeretteinket. Merthogy Bordás Sándor klinikai szakpszichológus, a Kodolányi János Főiskola tanára, akinek az erőszak a szakterülete, úgy véli, akkor, ott a pécsi lány már nem tehetett semmit. Esélye sem volt a túlélésre. Egyszerűen nem lett volna szabad egyedül hazamennie. Merthogy ilyen világot élünk. De mégis, milyet?
- Nem lehet még tudni biztosan, hogy ebben az esetben milyen mértékben játszott szerepet a gyilkosságban a szexuális motiváció, de a hasonló esetekben gyakran beteges megnyilvánulásról beszélhetünk, melynek többféle variációja létezik onnantól kezdve, hogy a zaklatás okoz valakinek örömet, azon keresztül, hogy az agresszívan elért aktus, egészen odáig, hogy maga az ölés - sorolja a leggyakoribb szexuális aberrációkat a pszichológus. Egy ilyen személyiség nagyrészt neveltetetés és a körülmények hatására alakul ki.

- Előfordul magas és alacsony intellektuális képességgel rendelkezők között is, a különbség talán annyi, hogy míg az előbbiek megszervezik előre a tettüket, az utóbbiak hirtelen ötlettől vezérelve élik ki vágyaikat.
- Vajon mit érezhet, gondolhat tettével kapcsolatosan egy ilyen ember? -  vetődik fel a kérdés, amit a pécsi férfi ügyvédjének is feltettek az újságírók, ám a válasz csak annyi volt: ő egy egyszerű ember. Vagyis semmit?  A pszichopátiás személyiségzavarral küzdő nem szenved, nem okul a hibáiból. Soha nem érez lelkiismeret-furdalást, pozitívan csapódnak le nála az események, s talán még motiváltabb lesz   tudjuk meg.
Ezért szerencse hát, hogy a pécsi gyilkost első ilyen jellegű tette után sikerült elkapni. Bár jelenleg a drog és az alkohol hatására fogja tettét, ki tudja, mi volt a valódi indok. S mivel a pszichopátiás személyiség soha nem okul a tetteiből, nincs semmi esély rá, hogy ha 20 év múlva kiszabadul, vissza tud illeszkedni a társadalomba - mondja a pszichológus. Bordás szerint épp ezért, amikor egészen bizonyosra vehető a tettes személye, tényleg érdemes lenne elgondolkodni a halálbüntetés visszaállításán...

- Két kritikus fejlődési szakaszban sérülhet úgy egy személyiség, amely hasonló aberrált tettek felé sodorhat valakit: a 4-6 éves kor, amikor családi példák, események játszanak szerepet, és a tinédzserkor. Ha egy gyereket szexuális atrocitások érnek, vagy tini korában gyakorta találkozik például aberrált pornóval, nagy eséllyel szenved zavart a személyiségfejlődése. És sajnos egyre több az ilyen ember, s már nem csak amerikai esetekről hallhatunk, amikor valaki előkap egy fegyvert és halomra lövi a környezetében lévőket.
- A gazdasági válságok mindig az agresszió jelenlétét fokozzák. S ha tetszik, ha nem, van válság, amelynek ilyen jellegű lecsapódásával is számolni kell. De ez nem csak ránk, a szomszédos országokra is jellemző. Egyre gyakoribb, hogy valahol valami elpattan, és az illető  fegyvert ránt, lövöldöz, családokat irt ki, gyilkol  kapjuk a választ a szakértőtől. Megoldás? - Iskolában kellene tanítani a konfliktus- és frusztrációkezelést - teszi hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!