El Camino: Südi László nagy utazása

Mezőfalva, Nagylók - A lélek utazására készül a Mezőfalván élő, Nagylókon tanító testnevelő tanár. Választ keres élete kérdéseire. Az El Camino teljesítése után a „világ végére” is elmegy.

V. Varga József

Südi László pedagógus élete nagy útjára készül: június 27-én, szerdán indul autóbusszal Párizsba, majd mágnesvasúttal utazik Saint Jeans Pied de Portba, ahol zarándokútlevelet kap, és megkezdi 800 kilométeres gyalogos menetét Santiago de Compostelába. Amint megtudtuk tőle: az El Camino-tól, az Úttól lelki megtisztulást remél, egyfajta életszemlélet-váltással a múlt lezárását, valamint élete új irányba fordulását. A Szent Jakab-útra tavaly gondolt először, amikor édesanyja egykori iskolatársa mesélt a családnak a zarándokútról, amit ő is megtett.

A Szent Jakab-út - melyet spanyol neve (Camino de Santiago) után El Camino-nak is neveznek - jeles középkori zarándokút. A lélek útja Spanyolország Galícia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet, a legenda szerint az itteni székesegyházban vannak idősebb Szent Jakab apostol földi maradványai. Jeruzsálem és Róma után Compostela a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja. Ma már nemcsak magukat kifejezetten vallásosnak tartó emberek indulnak el az Úton, hanem egyre többen azok is, akik keresik önmagukat, keresik különféle kérdéseikre a választ. Az 1980-as évek második felétől a Szent Jakab-út reneszánszát éli.

Amint Südi László elmondta: magányosan, a saját tempójában járja majd végig saját lelke útját, s reméli, megtalálja feltett kérdéseire a válaszokat. Persze jól tudja, hogy néha már a kérdések felvetése is felér egy kisebb győzelemmel. Negyven napot lesz távol, s ebből harminchárom napot gyalogol. Ha véget ér 800 kilométeres zarándokútja, további 90 kilométert is felvállal - tervei szerint még elgyalogol az Atlanti-óceánig, Finisterre (jelentése szerint „világvége”) helységbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!