Putyin letette az esküt

Vlagyimir Putyin új orosz elnök letette az elnöki esküt hétfőn délben a moszkvai Kremlben, s ezzel megkezdte harmadik, ezúttal hatéves államfői mandátumát.

MTI

A díszpompás eseményt, amely háromezer meghívott jelenlétében zajlott, élő adásban közvetítették az orosz és a nagy külföldi televíziók.

Az új államfő beiktatását Vlagyimir Zorkin, az alkotmánybíróság elnöke jelentette be. Putyin az alkotmány egy példányára helyezve kezét tette le az orosz államfői esküt.

Az eskütételt követően az Oroszországi Föderáció új elnöke, Putyin beiktatási beszédében azt hangoztatta, hogy "demokratikus országban akarunk élni és fogunk élni, amelyben mindenki teret kap és szabadon használhatja tehetségét, munkáját, erejét. Sikeres Oroszországban akarunk élni és fogunk élni, amelyet megbízható, nyílt és kiszámítható partnerként tisztelnek majd."

Előzőleg Dmitrij Medvegyev leköszönő államfő - akinek miniszterelnökké jelölését Putyin, ígérete szerint még a nap folyamán beterjeszti a parlamentnek - rövid beszédben hangsúlyozta a hatalom folyamatosságának fontosságát, az erős állam működése, az ország lakosságának boldogulása érdekében. Elmondta: teljesítette vállalását, de elismerte, hogy nem minden eltervezett feladatot sikerült végigvinnie.

Vlagyimir Putyin 2000 és 2004 után harmadszor lépett az államfői posztra. A politikus a március 4-i elnökválasztáson 63,60 százalékos szavazataránnyal győzött. Az ellenzék szerint ennél legalább tíz százalékkal kevesebb szavazatot kapott, de a visszaélésekre vonatkozó panaszaikat elutasították.

Az ünnepélyes elnöki beiktatást beárnyékolja a Putyin folytatódó hatalma ellen tiltakozók és a rendőrség vasárnapi összecsapása. A Kremlhez közeli Bolotnaja térről és környékéről a hivatalos adatok szerint 436 tüntetőt állítottak elő.

A Milliók menete ellenzéki akció főszervezőjét a beiktatással egy időben állították a közigazgatási bíróság elé. Szergej Udalcovot, a Baloldali Front radikális párt elnökét a Bolotnaja térről vitték el a rendőrök vasárnap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!