Hány perc Fehérvár? Néha mintha a világ végén lenne

Fejér megye - Az egészségügyi, oktatási és közigazgatási szolgáltatások miatt sok településen szeretnék, ha a megyeszékhely könnyebben elérhető lenne. Nos, jelentős változás nem várható.

Tribolt Lajos

Hetekkel ezelőtt lapunk foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy Adonyban  szeretnének közösségi közlekedési eszközzel közvetlenül, átszállás nélkül eljutni a megyeszékhelyre. Nos, az adonyiaknak nincs jó hírünk. Az új törvény sem oldja meg a problémájukat.


A hetekkel ezelőtt elfogadott törvény a személyszállítási szolgáltatásokról azt mondja ki, hogy az államháztartás teherbíró képességének  keretein belül biztosítani kell  a gyakorlatban kialakult vonzásközpontokba történő közvetlen eljutást. A megyeszékhelyek vonatkozásában a legfeljebb egy átszállással történő eljutás került a jogszabályba, míg a fővárost két átszállással kell tudni elérni. A főváros és a megyeszékhelyek között közvetlen közösségi közlekedési kapcsolatnak kell lennie.
Nos, Adonyból a vonzásközpont, Dunaújváros közvetlenül elérhető vonaton és autóbuszon is, s az ott történő átszállással Székesfehérvárra is el lehet utazni.

Megnéztük, hogy mi a helyzet a megye más településein. Szúrópróba szerűen választottunk ki néhány, nem vasútvonal melletti, eldugottabbnak tűnű települést. A Dunaújvárostól 36 kilométerre  délre fekvő Nagykarácsonyból átszállással lehet Fehérvárra jutni.  Dunaújvároson, Dunaföldváron át durván 2,5 óra alatt (beleértve a várakozási időt is), míg a szerencsésebb mezőfalvi csatlakozással akár két óra alatt is. Visszafelé hasonlóak az időtartamok.

A megye déli végén fekvő Alsószentivánról a reggeli közvetlen járatokkal 1.10-1.20 alatt, a  sárbogárdi, dunaföldvári és cecei átszállásokkal másfél-két óra alatt lehet Fehérvárra jutni. Lajoskomáromból a reggeli közvetlen járatok egy és egynegyed óra alatt beérnek, a későbbiekben Sárbogárdon, Enyingen, Dégen 10-70 perc a várakozás.
A bodmérieknek ki kell sétálniuk a bejárati út csatlakozásához. Onnan 45-50 perc alatt lehetnek Fehérváron, ám a felcsúti vagy csákvári átszállásos járatok esetében 10-50 percet várakozniuk kell.
Tapasztalataink azt mutatják, hogy a megye minden települése megfelel az új törvény előírásainak, vagyis az nem hoz lényeges változást. A hosszú várakozásra kényszerített utasoknak ez nem a legjobb  hír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!