Vita a piacról - az ötéves bérlettel, a nyitva tartással van gondja a kereskedőknek

Székesfehérvár - Valósággal izzik a levegő a városi piacon a vásárok és piacok tartásának rendjéről szóló helyi rendelet tervezett változtatása miatt. Újabb egyeztetés várható.

Klecska Ernő

 - A tervezet csak nagyon kis részben tartalmazza a kamaránál történt egyeztetésen megfogalmazottakat.  Legfőbb kifogásunk az, hogy a rendeletben nincs biztosítva egy folyamatos működésnek a lehetősége - állítja Szabó Ferenc kereskedő, a Hagyományos Piacokért Egyesület pénztárnoka, aki szerint az egész eljárás egy üzleti pénzbehajtó módszernek tűnik.

A húsárú-kereskedő kérdésünkre elmondta: ezen azt értik, hogy az üzletek bérlői csak öt évet kapnának, miközben  a törvényes 16,5 százalékkal csak hét év alatt tudnák az amortizációval leírni befektetéseiket. Ez nem kis összeg, hiszen a szigorodó előírások miatt milliókról beszélhetünk, s már nem csak a húsosoknál, de  a zöldségeseknél is. A tervezet szerint minden üzletet pályázaton hirdetnek meg az ötéves szerződés lejártakor, így a több évtizede  a városi piacon árusító kereskedők tűnhetnek el - mondta, s ezt megerősítette  a tőle egy sorral - ahogy  a szerencsétlen kialakítás miatt itt nevezik: zsákutcával - odébb árusító kollégája is.

Az évtizedek óta savanyúságot készítő és azt áruló Osztotics Ferenc mélységesen felháborítónak tartja  a tervezetet -  ő, akinek egy évvel korábban már el kell kezdeni készíteni  a savanyúságot, hova menjen? Ő nem húzhatja le úgy a rolót, mint más -  kérdezi. Neki a tervezetben szereplő, majdnem egész naposra bővíteni javasolt  nyitva tartási idővel is gondja van, kis üzlete nem termel ki annyit, hogy délutánra felvegyen egy alkalmazottat.
Ugyancsak az egész naposra bővíteni tervezett nyitva tartás miatt aggódik az egyik emeleti pecsenyés, Baka István is. Délelőtt áruja rendszerint elfogy, dél körül már csak pár vevő lézeng, ezért nem is lenne értelme délutánra ismét feltölteni a pultokat.

A lapunk által megkérdezett piacosok  többen se nevüket, se arcukat nem merték vállalni - azt szeretnék, ha  még egyeztenének velük.
- További egyeztetések lesznek,  mielőtt a közgyűlés elé kerülne az előterjesztés - mondta lapunk kérdésére Bozai István városgondnok. Hozzátette, azoknak, akik előre befizetnek öt hónap bérleti díjat, biztosítják, hogy  öt évig ugyanazon a helyen maradhatnak. Ugyanakkor valóban szeretnék azt megszűntetni, hogy szokásjog alapján újítják meg a bérleti szerződéseket. A cél az, hogy a piac némi bevételt is termeljen az önkormányzatnak. Bozai tud a parkolási gondokról, ennek megszüntetéséhez szeretnék bevonni a piac melletti parkolókat a fizetős övezetbe, ezzel párhuzamosan azonban szükséges megteremteni a pláza tetőparkolójához való közvetlen feljutás lehetőségét is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!