Tűzoltók panasza - elmaradt bérük után kamatot ígérnek nekik

Fejér megye - Vagyunk jónéhányan, akik úgy gondoljuk, az ország egyik legmegbízhatóbb szervezete a tűzoltóság. Ezért lepett meg, amikor a tűzoltók szakszervezete panaszokkal jelentkezett.

Tribolt Lajos


A napokban adtuk hírül, hogy felállt a megyei katasztrófavédelem új vezérkara. Vagyis az új szemlélet alapján működik a szervezet. Az átszervezés része volt az is, hogy az önkormányzati tűzoltóságok  átkerültek a katasztrófavédelem állományában. Ám ez nem ment zökkenőmentesen, erről tájékoztattak bennünket a fehérvári tűzoltók. Simon Csaba főtörzsőrmester, szakszervezeti vezető elmondása szerint jónéhányan nem kaptak fizetést, csak étkezési hozzájárulást. Passziválódott a TAJ-kártyájuk, mert nem jelentették le őket az új helyen.

Felmerült az emberekben az is, hogy a tűzoltó elnevezést meg akarják szüntetni, hiszen még a tűzoltó múzeumot is katasztrófavédelmi múzeumnak akarják átkeresztelni.  Tartanak attól, hogy a másodállásaikat megszüntetik. Kifogásolták, hogy az új szabályozás  szerint addig nem mehetnek be egy égő épületbe, amíg azt az áramszolgáltató nem áramtalanítja. Azt mondják, ők nem arra esküdtek, hogy várakozzanak, hanem a mentésre, tűzoltásra. Elpanaszolták, hogy az új szabályzat szerint, ha két ember bemegy egy épületbe, akkor kint egy figyelőnek és két tartaléknak kell lennie.

A panaszokra Magosi Lajos tűzoltóalezredes, igazgató és Molnár József tűzoltóalezredes, igazgató-helyettes válaszolt. Elmondták, hogy mindketten régi tűzoltók, s büszkék arra, hogy egy folyóirat közvéleménykutatásán a tűzoltó foglalkozás élvezte a legnagyobb lakossági bizalmat.  A tűzoltó név nem szűnik meg, hiszen ez van az autóikon is. A központ minden parancsnokságot arra biztat, alakítsanak ki helyi tűzoltó múzeumot, s azt tegyék a gyerekek számára elérhetővé. Székesfehérváron és Dunaújvárosban már van, Sárbogárdon most alakítják ki.

Az elmaradt bérekről elmondták, hogy már kifizették, s kamatot is fizetnek. A TAJ-kártyák aktiválása tényleg probléma, de addig is mindenkinek adnak munkahelyi igazolást, ha olyan jellegű ügye van. A gondok nem helyben vannak, hanem a központnak kell egyszerre sok embert átvenni. Innen minden panaszt azonnal továbbítanak. A szabályokról szólva elhangzott, hogy a leírtak a legrosszabb forgatókönyvre vonatkoznak, de mindig a helyszíni parancsnok dönt, úgy mint eddig. - Tűzoltóság nélkül nincs katasztrófavédelem - mondta ki az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!