Szerelmes népdalok Csíkmenaságról

Felcsút - Tavasszal ugyancsak aktuális szerelmes dalokat hallgatni! A Szerelmes népdalokat tartalmazó cd mellé szép kis könyvecske is társul, ezt forgathatják Felcsúton és Csíkménaságon is – ugyanazt jelentik a szavak és érzések 750 kilométernyi távolságra is!

Zsohár Melinda

Manapság szokás világzenének is nevezni a műfajt, amely a hagyományos népdalos-népzenei elemeket használja fel, s mai előadásban, hangszerelésben, a régi és az új jegyeket keverve teremtenek összhangot mindenki gyönyörűségére. Belefér a zsongó tavaszba az a kis kötet és a hozzátartozó cd, amelyik külsőre szép, belsőre szeretnivaló, s a Szerelmes népdalok Csíkmenaságról és környékéről címet viseli.

A kis székely falu Csíkszeredától alig tizenöt kilométerre fekszik, ám a testvértelepülésétől, Felcsúttól több mint 750-re, mégis több közös ünnepük volt már, mert leginkább az ünnepeiket osztják meg egymással, mondja Incze Árpád, az Erdélyből Magyarországra települt „ötletgazda”. A jeles napokon küldöttségek, családi „karavánok” indulnak útnak ide és oda, látogatóba, barátkozni. Az ő nagyszülei menasági származásúak, s a Bicske-Tusnádfürdő testvértelepülések találkozóján javasolta a felcsútiaknak, hogy ők is kössenek efféle lelki szerződést! A lelkiből aztán olyannyira valóságos lett 2010-ben, hogy hivatalos pecsétet is ütöttek rá. A felcsúti Bencze Gábor Összetartozás című ajándékszobra áll Csíkmenaság főterén, a felcsútiak pedig faragott székelykaput kapnak idén tőlük, meséli Szecsődi Zsuzsa felcsúti könyvtáros. Mészáros Lőrinc felcsúti és György József csíkmenasági polgármesterek kezet ráznak a közös történelmi események megidézésekor, a sikeres beruházások, falufejlesztések alkalmával.

A hivatalosan Csíkménaságnak, helyi kiejtéssel Menaságnak nevezett falu nem önálló, községközpontja Csíkszentgyörgy. Trianon előtt Csík vármegyének kászonalcsíki járásához tartozott, ma Hargita megyéhez. Az internetes szabad enciklopédia érzelemmentes adatai torokszorító érzéssel ajándékozzák meg a böngészőt, midőn a lélekszámról tájékoztatnak. Népesség: 702 fő. Magyar lakosság: 701 fő.

A községben egy lelkes tanítónő, Károly Veronika és barátai kitartón őrzik a helyi hagyományokat, szép néprajzi gyűjteményt is összeraktak. Megalakították a Repülj madár Egyesületet, s a felcsúti önkormányzat támogatásával kiadták első cd-jüket a szerelmes népdalokkal. A kísérő könyvecskében a szövegüket is mellékelték, s néhány szép fekete-fehér fotóval gazdagították a kiadványt. A gyűjtött dalok egyike-másika ismerős mifelénk is, de ettől nem kevésbé szívet melengetőek. A szenvedély és erotika, a bánat és csalódás ilyen szép szavakkal és jelképekkel lefestve is csak az, ami: az érzelmek és érzékek összefonódása.

„Egy gyönge kismadár
Hezzám kezde járni
Virágos kertemben,
Virágos kertemben
Fészket kezde rakni.
Azt a sok irigyim
Észre kezdé venni,
Madárka a fészkét
Abba kezdé hagyni.”

Már készen van a következő kiadnivaló, katonadalokat, hazafias énekeket készülnek a sorozat második darabjaként megjelentetni. Az utána következő terv szerint lakodalmasok szólalnak meg a kis fényes korongon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!