Szénanátha, a civilizációs ártalom - tanácsok a kellemetlenségek csökkentésére

Az allergiás megbetegedések egyidősek az emberiséggel. Hogy az utóbbi időben egyre többet beszélünk róla, azt az magyarázza, hogy az allergiás betegek száma robbanásszerűen emelkedett. Korunk betegségeként, civilizációs ártalomként is emlegetik. Ma már a lakosság közel negyede szenved valamilyen allergiás betegségtől.

Miskei Anita

Nemzetközi előrejelzések azt mutatják, hogy az allergiások száma rohamosan növekszik, a WHO szerint 2025-re a világ lakosainak 50 százaléka lesz allergiás, pedig már napjainkban is megdöbbentően magas a betegségtől szenvedők száma. Becslések szerint 400 millió ember allergiás ma a világon, tehát az allergiát nevezhetjük akár "népbetegségnek" is. Magyarországon pedig az allergiás betegek száma túllépte a kétmillió főt. De mi is valójában az allergia? Szoboszlai Istvánné laborvezető analitikus válaszolt a kérdésre.

- Az allergia a szervezet túlérzékenységi reakciója olyan anyagokra, amelyek normális körülmények között semmilyen válaszreakciót nem váltanak ki a szervezetből. Az allergiát több dolog is kiválthatja: az egyébként ártalmatlan anyagok, mint a pollen, a házipor, a táplálék alkotórésze. Kiválthatja a kevéssé kóros anyag, mint a rovarcsípés, továbbá a szintetikus szerek (gyógyszer, étel adalékanyag, étel tartósítószer, vagy egy illat). S bár ma már civilizációs ártalomként emlegetjük, melynek hatására robbanásszerűen emelkedett az elszenvedőinek száma, az első nyilvánvalóan allergiás történés leírása az ókori Egyiptomból (i.e.3000-ből) származik. Amikor Menes fáraót megcsípte egy darázs, aki abba bele is halt - mondta Szoboszlai Istvánné.

A szakember elmondta, az allergiás folyamat kialakulásában tulajdonképpen az immunrendszerünk szabályozási rendellenessége játszik szerepet. A tünetek változóak.
Pollenallergiánál tipikus tünet például az intenzív orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, tüsszögés, torok- és fülviszketés, vagy a nehézlégzés. Kontaktallergiánál a bőrön elváltozások figyelhetők meg (ekcéma), míg a fogászati allergiánál a különböző fémek, műanyagok, ragasztók okoznak allergiás reakciót. Szoboszlai Istvánné a legismertebb allergiatípusokat is felsorolta: ezek között van a pollenallergia, amit gyakran szénanáthaként is emlegetnek, de megemlítette az élelmiszer-, gyógyszer-, tartósítószer- és fényallergiát is.

A zavaró tüneteket tompítani lehet, sőt, meg is szüntethetők, de nem mindegy, hogyan. Az allergiás betegek életminőségét javító, a tüneteket kezelő megfelelő készítmények, gyógymódok vagy a táplálkozási szokáson, életformán való változtatás nagyban csökkenthetik a kellemetlenségeket.

- A gyógyszeres kezelés mellett enyhíthetők a tünetek házi praktikákkal, odafigyeléssel is. Pollenallergiánál segít a gyakori hajmosás, illetve az éjjel zárt ablaknál alvást javaslom. Házipor illetve atkák által kiváltott allergiás reakció esetén se könyv, se szőnyegpadló ne kerüljön a hálószobába. Kontaktekcémánál pedig nagyon fontos, hogy az allergiát kiváltó anyag ne kerüljön érintkezésbe a bőrrel - mondta a laborvezető analitikus. Hozzátette, arra is mindig érdemes odafigyelni, éppen milyen pollen okoz allergiát. Amikor a nyírfa, akkor az allergiás betegnek érdemes kerülni az alma, a mogyoró és a cseresznye fogyasztását, a pázsitfű virágzásakor a gabonaféléket érdemes kihagyni a napi menüből. Ha pedig itt a parlagfű szezonja, az allergiások mondjanak le a görögdinnyéről, paradicsomról, uborkáról és a zellerről. Ezek fogyasztása ugyanis tovább erősíti a tüneteket. Megjegyezte, hogy az orvos által felállított diagnózis mellett lényegesek a laboratóriumi vizsgálatok is, melyek az orvos munkáját segítik.

 

"Talán ez lehet korunk népbetegsége?"

Egyik pillanatról a másikra bukkant fel az életemben az allergia. Mindössze tízéves voltam, s Kőszegen kirándultunk. Őrült viszketés jött rám, szemeim duzzadtak, vörösen égtek, senki sem tudta, mi törhetett rám. Aztán jött a vizsgálat, s az orvos diktálta az asszisztensnek: "mogyoró, éger két kereszt, pázsitfüvek szintén..., parlagfű négy kereszt, vagy tudja mit, írjon, amennyit akar..." szólt segítőjének az orvos a vizsgálat eredménye közben. A helyzet pedig mit sem változott. Vagy mégis? Azóta ha azt mondom, viszket a szájpadlásom, ma már nem mosolyognak rajtam, hanem tippeket adnak: "fogkefével próbáltad már?" Úgy tűnik, tényleg "népbetegség" lett, s gyógyszer helyett többen inkább népi "gyógymódot" keresnek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!