Vészhelyzetben ideiglenes döntés az Alba Volán kérésére: emelkednek a viteldíjak

Székesfehérvár - Vita után, némi változtatással, de elfogadta a fehérvári képviselő-testület a rendkívüli ülésen az Alba Volán Zrt. kérését. Emelik a városi buszközlekedés tarifáit, megszűnik a 16A, a 19, 29 és 39 jelű járat. Megmarad viszont a 10-es, 24-es járatsűrűsége.

Házi Péter

A vészhelyzet megoldása érdekében (cikk: itt!) az a döntés született, hogy átlagosan 10 százalékkal emelik a jegyek, béreltek árát, ezen belül a nyugdíjas- és diákbérletek ára 20 százalékkal emelkedik.

Ha az eredendő okokat keressük, 2007 januárjáig kell visszamenni. Mint ugyanis Tóth István, az Alba Volán Zrt. vezérigazgatója a közgyűlésen emlékeztetett, eddig az időpontig az állam a kedvezményes bérletek árkiegészítését  teljes mértékben állta: - Akkor a felnőtt  bérlet hatezer forintba került, a nyugdíjasoknak, diákoknak  kétezer forintot kellett fizetniük, a négyezer forintos különbséget pedig megkapta a szolgáltató. Mostanra a négyezer forint helyett alig kétezer érkezik az államtól. Ez a fő oka a 300 milliónál is nagyobb veszteségnek. Az Alba Volán - mint képviselői kérdésre a vezérigazgató fogalmazott  - 2011-hez képest 239 milliós költségcsökkentési tervet fogadott el idénre.


Farkas László palotavárosi képviselő kifejtette, a 29-es buszt igenis  használták munkába és iskolába járáshoz a lakók, annak tudatában viszont hajlandó elfogadni a döntést, hogy a júliustól teljesen átalakuló buszközlekedés tervezete szerint a Hübner utcából több busz is indul majd. Szigli István képviselő aggálya az volt, hogy ha a város megint  segít a cégnek, az még nem garancia arra, hogy a volán képes lesz  pótolni a még ezt követően is fennmaradó jelentős hiányt.  Mint mondta, azért sem tudja az előterjesztést megszavazni, mert az Feketehegy-Szárazrét és Szedreskert lakóit, illetve a nyugdíjasokat, diákokat  jelentősen érinti.

Knizse Gyula szerint felháborító, hogy nem jön válasz a polgármester leveleire, ráadásul véleménye szerint az állam túl gyorsan vonul ki a tömegközlekedésből. Mint mondta, számukra nem elfogadható a tarifaemelés.  Cser-Palkovics András válasza szerint ha az MSZP 2007-ben fellépett volna az egyre csökkenő árkiegészítés ellen, akkor most nem kéne ilyen intézkedésekről dönteni. A polgármester felhívta a figyelmet: ideiglenes intézkedésről van szó, amivel 150 milliót lehet a cég számára biztosítani. Ha ezt  hozzáadjuk a már folyosított 110 milliós önkormányzati támogatáshoz és a 69 milliós támogatáshoz, akkor kimondható, Fehérvár minden döntést meghozott annak érdekében, hogy finanszírozható legyen a  tömegközlekedés, így továbbra is működik majd a helyi közlekedés. Várhatóan júliustól lép életbe a teljesen új vonalrendszer, amit március 5-éig lehet véleményezni a város honlapján szereplő emailcímen, a jövő héten pedig több lakossági fórumot is tartanak az ügyben.
A képviselők 15 igennel, két nem és egy tartózkodás ellenében végül elfogadták a tarifaváltozást és a járatszűkítést. Ennek értelmében egy jegy ára 270, buszon váltva 300 forint lesz, az összvonalas havi bérlet 6800-ba, a nyugdíjas, diákbérlet pedig 2900 forintba kerül március 6-ától.
Döntött a közgyűlés arról is, hogy megkezdik az egyeztetéseket az Országzászló tér felújításáról: a Helyi Építészeti Műszaki Tervtanácstól és a Fejér Megyei Építészkamarától várják a javaslatokat.

- Völner Pál államtitkárnak levélben jeleztük, mekkora összeget biztosított a város az Alba Volánnak. Kértük, a  helyi közlekedés esetleges városi átvételéről kezdődjenek tárgyalások. A parlamentben személyesen is egyeztettünk már a kérdésben, az államtitkár ígéretet tett ara,hogy rövid időn belül megkezdődnek a tárgyalások - mondta lapunknak Cser-Palkovics András polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!