Új, állandó kiállítás a Vörösmarty-emlékmúzeumban

Kápolnásnyék - A Vörösmarty Mihály Emlékmúzeumban szerdán délelőtt ünnepélyesen megnyílt az új állandó kiállítás.

Gábor Gina

Ritka, kivételes ünnepnek számít, hogy kívül-belül megújulhatott az emlékház - mondta Demeter Zsófia, a Fejér Megyei Múzeumok igazgatója köszöntőjében. Hangsúlyozta, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) rendezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával  a Felemelő évszázad  programsorozat keretében sikerült újjávarázsolni a híres irodalmi emlékhelyet. A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, E. Csorba Csilla pedig arról beszélt: ez az irodalmi emlékhely egyike a legrégebbieknek az országban. A PIM a Magyar Irodalmi Emlékhelyek Egyesületével karöltve az ország 65 irodalmi emlékhelyéből mintegy húszat korszerűsített.


"Országok rongya! könyvtár a neved, / De hát hol a könyv mely célhoz vezet? / Hol a nagyobb rész boldogsága? - Ment-e / A könyvek által a világ elébb?" - idézte L. Simon László országgyűlési képviselő, költő, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke megnyitóbeszédében Vörösmarty Gondolatok a könyvtárban című versét. Ahogy mondta, nem véletlenül. Hozzátette: - Mi, akik Vörösmarty nyomdokaiban járva egyszerre foglalkozunk kultúrával, művészettel, irodalommal és politikával, meg kell maradjuk kétkedő embernek. Olyan gondolkodó emberekké kell válnunk, akiknek - éppen Vörösmarty e versében megfogalmazott kérdései nyomán - állandóan értelmeznünk kell mindazt, amit teszünk, mindazt, amire rákényszerít bennünket a külső környezet. Nekünk sem szabad lemondanunk az álladó kételkedéséről. Ezért mind az otthoni, mint a parlamenti dolgozószobámban helyett kapott Vörösmarty portréja - tette hozzá L. Simon. - Az ő példája, költészete, a nemzethez és a hazához való viszonya, az, ahogyan megfogalmazta az élet nagy kérdéseit  ma is fontossá teszi számomra az alakját... - fogalmazott L.Simon.
A tárlat rendezője Kovács Ida, a Petőfi Irodalmi Múzeum főosztályvezetője. Arra törekedett, hogy az új kiállítás egyfelől bemutassa Vörösmarty Mihály életútját, másrészt pedig ráirányítsa a figyelmet arra a jellegzetes költői világra, amelyben megmutatkozik Vörösmarty töprengő személyisége. Hiszen - ahogy mondta - Vörösmarty Mihály költői világában a föld és menny, az áhított világ és valóság, a kétségbeesés és remény, a kétely és a hit kettősségei mindig új dimenzióban mutatkoznak meg...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!