Táncház volt a Galibával

Székesfehérvár - Hagyományosan az idén is megrendezték a „Megjöttek a fehérvári huszárok” elnevezésű rendezvényt a Táncházban.

Miskei Anita

Míg a tavalyi esztendőben két fehérvári huszár látogatott el a székesfehérvári Táncházba, addig az idén a Galiba zenekar muzsikált, majd Gula Miklós és Gellár Éva vezetésével toborzót, tréfás verbuválást játszhattak a gyerekek. Érdeklődő pedig akadt szép számmal, legalább száz, többségében óvodás korú gyermek nyüzsgött a Táncházban. Az 1848-49-es forradalomban és szabadságharcban viselt huszár ruhát is megismerhették a gyerekek, miközben népdalok sora csendült fel. A Táncházban ezúttal a huszárokra emlékeztek, de a verbuválás előtt izgalmas játékokkal „melegítettek be” a gyerekek.


A jókedvet persze az egyik legismertebb gyerekdallal, a „Tekeredik a kígyó, rétes akar lenni ” kezdetű énekkel csalogatta elő a két vezető, Gula Miklós és Gellár Éva. Egy mintás térdzoknit húztak kezükre, majd a nótával a tánctérre csalogatták a kicsiket. Az épp csak totyogó apróságokat anyukák, apukák, sőt, nagymamák kísérgették. A családias hangulatban a picik egymásba kapaszkodva tekeredtek jobbra, balra. A Galiba zenekar pedig nem csak a legkisebbeket, hanem a felnőtteket, s a családok egészét hozták lázba. S elsajátították a táncházi mulatságok közkedvelt táncrendeket és népdalokat is szombat délután.

Végül a kiállított huszárruhákkal is megismerkedtek a gyerekek, a színes, díszes katonaruhák legapróbb részleteit kitapogatták. Miközben a szülők a fehérvári huszárok hős cselekedeteit is felidézték a kicsiknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!