Nagyot álmodtak a fiatal borászok: 300 éves pincében dolgoznak

Egy székesfehérvári borklub legutóbbi foglalkozásán ismeretlen terület, ismeretlen borászai mutatkoztak be. A Vabrik borászat Kajászón tevékenykedik és már sikereket ért el, hiszen a legutóbbi országos borversenyen arany és ezüst minősítést érdemeltek ki.

Silye Sándor

Vabrik Ferenc  és Kalmár Gergő fiatal emberek, ám életkoruk ellenére – vagy éppen amiatt! – mertek nagyot álmodni, és egy 18. században épült kastély pincéjében végzik tevékenységüket.

- A váli Ürményi kastély 1713-ban épült, a megvásárolt épület az intézőnek volt a kúriája. Már akkor összkomfortos volt, de az 1790-es években Dreher  kártyán elnyerte az egész környéket, ahol 300 ezer hektár birtokuk volt. A pincéket úgy építették, hogy a hegyoldalt megfaragták, belül megrakták téglával. Az önkormányzattól 2007-ben vásároltuk meg a pincét és az épületet. Volt munka vele, hogy olyan állapotba hozzuk, hogy a borászattal kapcsolatos összes teendőt el lehessen végezni, és az eredeti állapotot is megmutassa - mondta Vabrik Ferenc.

- Kajászó nem vetekedhet Szekszárddal, Villánnyal. Mit kell tudni e borvidékről?

- Az Etyek-budai borvidékhez tartozunk, a talaj alatt mészkővonulat található, 1996-ban telepítettük az első tőkéinket 25 hektáron, 2004-ben hozzátettünk még ötöt. Régi ültetési módot alkalmaztunk, korlátozzuk a  termést, 80 mázsa/hektárnál többet nem engedünk. Jellemzően fehér boraink vannak, kékszőlőnk fél hektáron található, mégpedig kékfrankos. A környék a Törley beszállítója, így chardonnay, rajnai rizling, szürkebarát terem nálunk. Amióta megvásároltuk a pincét, azóta mind több saját bort igyekszünk feldolgozni, most 350 hektónál járunk. Palackozott borainkat versenyeken indítottuk, a Miklós-napi borversenyen a rozénk ezüstöt nyert, az országos viadalon ugyanez  aranyos lett, a zöldveltelini  és  a rajnai ezüstöt kapott, míg a sauvignon blanc bronzot érdemelt. Pedig nem régóta vannak palackban eme borok, még nem tudtak kellően érni abban, de mit tehettünk, ha most voltak a megmérettetések.

- Végül: válassza ki a kedvenc borát, és ajánljon hozzá ételt, hogy az olvasók is kipróbálhassák eme „házasítást”

- Mivel fiatal vagyok, a fiatal, "ropogós" borokat kedvelem. A kedvenc a kékfrankos rozé, a szép málnaillatú bor, ezt ajánlom azoknak a fiataloknak és nem csupán fiataloknak, akik az első napsütések alkalmával ki akarnak menni a szabadba. Ha már ott vannak, tárcsán süssenek  tarját, kellően megfűszerezve. A pác tartalmazzon a többi mellett hagymát, fokhagymát, mustárt, a lényeg, hogy erősen legyen megfűszerezve, ehhez illik a rozé. A bort a fogyasztás előtt nyissuk ki, találkozzon a levegővel, szellőzzön, hogy elinduljanak a tanninok, és meglátják, 13-15 fokon fogyasztva nagyszerűnek találják majd ezt az étel-ital párosítást!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!