Megkezdődtek az elbocsátások a Philipsnél

Székesfehérvár - Március 2-án körülbelül száz munkavállaló kapta meg a felmondólevelét a fehérvári Philipsnél. A leszámoltatás hétfőn kezdődött meg.

Klecska Ernő

A cég még január végén jelentette be a munkaügyi központnál a csoportos létszámleépítést. A csoportos létszámleépítés időtartama április közepéig tart majd. Ez az első nagy kör, a többi hetes ciklusokban lesz, ott már kisebb létszámokkal. Ez a vállalat nem tévégyártással foglalkozó üzletágára vonatkozik, azt ugyanis átveszi egy új cég – tudta meg lapunk.

A Philips tévé-üzletágat egy tavaly alakult új káefté, a  TP Vision Magyarország Kft. veszi át a régi székhellyel. A régi Philips-es munkavállalók ide jogfolytonos munkaviszonnyal kerülnek át - erősítette meg információinkat Báles István, aki a Philipsnél működő video szakszervezet vezetője.

 A nyilvános cégadatok szerint a tavaly júliusban alakult társaság tulajdonosa a Philips anyacége, a Koninklijke Philips Electronics N.V. A cég jegyzett tőkéjét februárban 1900-ról 2,5 millió euróra emelték. E két momentum bizakodással tölti el  a munkavállalókat - mondta kérdésünkre  a szakszervezetei vezető. Némi aggodalommal csak a kollektív szerződés miatt vannak, hiszen a régi egy évig még érvényben lesz, de a júliusban hatályba lépő új Munka Törvénykönyve miatt félő, hogy újat már nem tudnak kötni.

A TP Vision körülbelül 350-400 fizikai állományú munkatársat vesz át. A szellemieknél még folyik az egyeztetés, de összesen körülbelül 600 főről lesz szó. Ez a létszám közel 400 kölcsönzött dolgozóval egészül ki.

A szakszervezet és Philips vezetése nem tudott megállapodni a védett szakszervezeti tisztségviselőkkel kapcsolatban. A szakszervezet álláspontja az, hogy a szakszervezeti vezetők a leépítésnél is védettséget élveznek - a szakszervezet beleegyezése kell ahhoz, hogy őket eltávolítsák. 13-ból 10 ilyen esetben a szakszervezet hozzájárult ahhoz, hogy elküldjék a kollégákat, háromnál azonban nem, hiszen akkor már teljesen ellehetetlenülne működésük. A bértárgyalások januárban megkezdődtek, de szinte azonnal le is álltak, mert a bérkompenzáció körül olyan bonyolult a helyzet, hogy nem tudtak tovább lépni – mondta Báles István.

A Philips tavaly október közepén jelentette be: globális szinten közel 4500 alkalmazottjától válik meg. Ennek fő oka az, hogy a világ vezető izzógyártója az elmúlt 2 év legalacsonyabb profitját érte el az utolsó negyedévben, és a menedzsment előrejelzése alapján a közeljövőben nem is várható fordulat a társaság profitabilitásában. Frans van Houten vezérigazgató akkor úgy fogalmazott: a létszámleépítés elkerülhetetlen, hiszen a vállalatnak hatékonyabbnak kell lennie, ha fel akarja venni a versenyt az alacsonyabb költségek mellett működő ázsiai szektortársakkal. A cégvezér szerint a 4500 főből 1400-at Hollandiában bocsátanak el. A cég nem sokkal előbb már közölte a rossz hírt: 2012 áprilisától egy külső gyáregységhez helyezi át termékei jelentős részének gyártását és csomagolását Székesfehérvárról, ami azt jelenti, hogy a gyár állományának harmadát bocsáthatják el. Ez - a kölcsönzött munkaerőn kívül - közel 200 főt jelentett.  E lépés a nem tévégyártó üzletágat érintette, de a televízió-gyártás sem maradt ki a sorból. A Philips áprilisi közleményéből már az is kiderült, a számítógép-monitorokat gyártó hongkongi TPV-vel közös vegyes vállalatba szervezi televízió üzletágát. Az akkori bejelentés szerint az új vállalat 70 százalékos tulajdonosa a TPV lesz, a fennmaradó 30 százalékos részvénycsomag a Philipsnél marad. A Philips hat év után lehívható opciós joggal rendelkezik részvénycsomagjának értékesítésére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!